Суспільство

У Стрижні погіршилася якість води

Стан річки Стрижень становить серйозну проблему для мешканців Чернігова, оскільки ця річка тече через центральну частину міста і є місцем відпочинку його жителів. Погіршення якості води в річці часто привертає увагу місцевих мешканців, які звертаються до Державної екологічної інспекції у Чернігівській області, щоб виявити факти забруднення або провести інструментально-лабораторний контроль річкової води.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція.

Проблема річки Стрижень є надзвичайно актуальною, оскільки внаслідок зливових стоків до неї потрапляють води з територій багатьох підприємств міста, що негативно впливає на її природний стан. Особливо ця проблема загострюється під час паводкового періоду, коли в річки потрапляють значні об’єми талої води з великих площ водозабірних територій. Ці води містять зважені речовини, органічні рештки, залишки реагентів для оброблення доріг і сміття. Це призводить до негативного впливу на життєдіяльність гідробіонтів і погіршення якості води.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові замінували 10 шкіл

Наприкінці січня цього року через застосунок «Екозагроза» до Державної екологічної інспекції в Чернігівській області надійшло звернення про появу піни та неприємний запах на ділянці річки по вулиці Гонча поблизу впадіння в неї зливовипуску Чорторіївського яру. Фахівці Екоінспекції здійснили обстеження берегової зони та відібрали проби вод у місці, зазначеному в зверненні, а саме: зливовипуску «Чорторіївський рівчак» і річки Стрижень нижче за впадіння зливовипуску, а також фоновий створ – річки Стрижень вище за течією.

За результатами проведених гідрохімічних досліджень дійсно в створі річки Стрижень нижче впадіння «Чорторіївського рівчака» зафіксовано погіршення якісного та кількісного складу вод, а саме: перевищення встановлених гранично допустимих нормативів для водойм господарсько-побутового призначення вмісту органічних речовин за ХСК і БСК5, та заліза загального. Наразі в створі річки Стрижень вище «Чорторіївського рівчака» показники знаходяться в межах норми.

На ділянці річки по вулиці Гетьмана Полуботка в районі Чернігівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану зафіксовані також незначні перевищення вмісту показників ХСК та БСК5, а також заліза загального. Вміст розчиненого кисню вище нормованого вмісту, який становить 4,0 мг/дм3.

За результатами проведених заходів, із метою забезпечення відповідного попередження забруднення водних об’єктів необхідні матеріали спрямовано до Департаменту екології та природних ресурсів Чернігівської ОДА.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button