Суспільство

У центрі Ніжина розквітла імператорська квітка

Справжньою окрасою парків і скверів є дерева та кущі екзотичної рослини магнолії. Цьогоріч невелике деревце магнолії Суланжа розквітло у сквері Ю. Лисянського в центрі Ніжина.

В Україні магнолії почали вирощувати з кінця XIX ст. Магнолія – одна з найстаріших рослин на Землі. За дослідженнями вчених, перші представники цієї рослини з’явилися на Землі ще в епоху динозаврів і до настання льодовикового періоду, були поширені й охоплювали територію аж до сучасної Арктики в Третинний та Крейдяний періоди. Квіти цих рослин пристосовані до запилення за допомогою жуків, тому що рід магнолія зародився в часи, коли бджіл ще не було. Ще одна цікава особливість квітів магнолії – вона є теплою на дотик. Науково підтверджено, що температура всередині квітки магнолії вища за температуру довкілля майже на 10°С.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові з 5 червня запрацюють пришкільні літні табори

У Китаї, Кореї та Японії магнолія – одна з найпопулярніших рослин. За часів правління китайських імператорів пелюстки білої магнолії подавали на імператорський стіл як делікатес. Саме тому магнолії вирощувалися тільки імператором і членами його родини в імператорському саду та були символом чистоти і насолоди. Якщо ж імператор дарував комусь квітку магнолії, то це вважалося найвищою нагородою. Прадавні китайці називали магнолію Нефритовою Орхідеєю. Магнолія є древнім символом Японії. За часів самураїв деревина магнолії традиційно використовувалася для виготовлення руків’я і піхов японських мечів.

Рослина має лікувальні властивості. Препарати, у складі яких присутнє листя магнолії, знижують тиск, зменшують серцебиття, а також допомагають позбутися болю в серці. В традиційній китайській медицині вже протягом 2000 років використовують суцвіття та кору магнолії лікарської.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Людмила Кот, наукова співробітниця відділу Музю природи Приостер`я НКМ ім. І. Спаського

Ще статті по темі

Back to top button