Суспільство

У знищеному архіві СБУ в Чернігові зберігалося майже 13 тисяч справ репресованих

У знищеному внаслідок обстрілів Чернігова архіві СБУ зберігалося близько 13 тисяч справ репресованих за радянських часів українців.

Про це повідомив директор Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігор Кулик під час всеукраїнського телемарафону.

“За європейським досвідом, ці документи репресивних органів мали би зберігатися не в спецслужбах, оскільки це не їхні функції, а завданням СБУ не є досліджувати історію неіснуючої держави. Вони мали бути перевезені в цивільні установи, якими є, зокрема, архіви Інституту національної пам’яті, і там уже забезпечити максимальний доступ. Бо, дійсно, шкода тих 13 тисяч справ, які знищили”, — сказав Кулик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна і література: письменник з Чернігова видав книгу

За його словами, кожен архів є унікальним, адже зберігає масив документів, який на 99,9% ніде не повторюється. І втрати таких документів неможливо компенсувати.

Як повідомлялося, російські війська обстріляли будівлю СБУ в Чернігові 25 лютого, внаслідок влучання двох снарядів виникла пожежа. Втрачено тисячі документів рядянських спецслужб, наказів, переписок, особових та агентурних справ ХХ століття.

Чернігів понад місяць перебував під обстрілами та бомбардуваннями російських військ. На початку квітня місто й область визволено від загарбників.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Укрінформ

Ще статті по темі

Back to top button