Суспільство

Уродженець Чернігівщини — один із засновників української архітектурної школи

Уродженець Чернігівщини, який знайомий практично всім архітекторам. Це — Микола Олександрович Даміловський, архітектор українського стилю, майстер житла та інженерних споруд, знавець тонкощів використання конструкцій та матеріалів, педагог, один із засновників української архітектурної школи. Уродженець с. Козацьке нині Ніжинського району. Його ім’ям названа розроблена ним лінійка, яка допомагає архітекторам та конструкторам викреслювати перспективи паралельних прямих різноманітного направлення з «недоступною» точкою перетину лінії горизонту (інформація – wikipedia). Проте це не єдине його досягнення. Даміловський став одним із засновників нового українського стилю в архітектурі поч. ХХ ст. – т.зв. українського модерну, проєктантом багатьох житлових будинків у тому числі й у Києві, які збереглись до сьогодні та використовуються як житлові багатоквартирні помешкання, спроєктував відбудову десятків житлових будинків, зруйнованих у роки громадянської війни, сільськогосподарських споруд у різних куточках України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Ніжині триває кулінарний проєкт «Граїмо» (Фото)

Ще розробив проєкти та курував будівництво багатьох споруд на ряді залізничних вузлів України («Одеса—Пересип», «Одеса—Бахмач», «Гришино-Рівне»). Проєкт та побудова водопроводу (всі інженерні, гідротехнічні і громадські споруди) для Кривого Рогу (1927 р.) та Білої Церкви (1928 р.) – також у доробку М. Даміловського. Кпім цього він встигав викладати у ряді київських вузів, одного з яких був і співзасновником (перший в Україні Архітектурний інститут).

На початку ХХ ст. передбачив неминучість застосування у київському будівництві високоякісної облицювальної цегли, профільованої керамічно-глазурованої плитки, кольорової майоліки — орнаментальної вставки, панно, рельєфів.

Спрогнозував впровадження в будівельне виробництво збірних залізобетонних конструкцій. Помер на 62-му році життя, похований у Києві.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична, за матеріалами wikipedia

Ще статті по темі

Back to top button