Суспільство

В авіакатастрофі під Іркутськом загинув випускник колишнього Чернігівського льотного училища

3 листопада під час катастрофи транспортного літака Ан-12 білоруської авіакомпанії «Гродно» під російським Іркутськом загинув другий пілот, випускник Чернігівського вищого військового авіаційного училища льотчиків 1992 року 50-річний Олег Щучко.

Інформація про це з`явилася в Facebook-групі «Чернігівські авіатори».

Як зазначається, Олег належав до династії пілотів. Його батько, Валерій Олександрович, теж закінчив Чернігівське льотне училище, але раніше, у 1970-му.

Після навчання у Чернігові Олег Валерійович служив льотчиком-інструктором Л-39 в Умані.

 

В 1996 році закінчив Київський державний економічний університет (міжнародні економічні відносини). З вересня 1993-го по жовтень 1998-го був помічником командира АН-12, АН-26 в Одесі. Потім там само упродовж 5 років служив командиром АН-12.

У 1999 -му пройшов підготовку на постійно діючих курсах англійскої мови при Одеському інституті сухопутних військ за програмою Міністерства оборони США.

У 2000 – 2001 роках перебував у відрядженні в Америці, в Мовному інституті обронного відомства (DLI), на Військово-повітряній базі Лекленд, Сант-Антоніо, штат Техас.

Після успішної сертификації продолжив навчання за програмою «Управління повітряним рухом, Військово-повітряна база Кислер, штат Міссісіпі.

У січні 2003-го його звільнили в запас у званні «капітан».

У 2002–2005 роках працював у відділі маркетингу Державного підприємства «Одесаавіаремсервіс». У 2007–2008 роках – у Місії Євросоюзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (ЕUВАМ).

Пізніше відновився на посаді льотчика, працював в авіакомпанії «Гродно».

За інформацією ЗМІ Білорусі, лайнер впав за 4 кілометри від аеропорту Іркутська, поблизу села Пивовариха, під час заходу на посадку. За даними «чорних скриньок», трагедія трапилася через вкриття кригою керма висоти та елементів механізації крила.

Транспортний літак виконував чартерний рейс за угодою – північне завезення продуктів на Чукотку (Кепервеєм). Він саме повертався звідти, доставивши вантаж турецьких лимонів. Попри поважний вік (рік виробництва – 1968), АН-12 був технічно справним. Маршрут пілоти добре знали: з цього рейсу вони мали повернутися додому з відрядження. Однак на заваді досвідченому екіпажу з 7 чоловік стали складні погодні умови – пурга, заметіль, крижаний дощ зі снігом.

За кілька хвилин до посадки льотчики повідомили диспетчеру, що не змогли приземлитися і набирають висоту для другого заходу. Після цього, о 14.45 за московським часом, літак зник з радарів. Очевидці бачили в лісі велику пожежу, відчували запах керосину. Ніхто з тих, хто був на борту, не вижив. Крім Олега Валерійовича, загинув ще один громадянин України – 60-річний бортрадист Олександр Чуприненко. У складі екіпажу перебували також 2 росіянина і 3 білоруса.

Джерело: val.ua

Ще статті по темі

Back to top button