Суспільство

В річці Остер виявили невелику кількість хімічних забрудників

З метою посилення заходів державного нагляду у басейні річки Остер та на виконання доручення Державної екологічної інспекції України від 06.01.2022 року № 4 «Щодо посилення заходів державного нагляду (контролю) у басейні річки Остер на території Чернігівської області», фахівцями Державної екологічної інспекції у Чернігівській області проведено обстеження русла річки Остер, території прибережної захисної смуги та здійснено відбір проб води. Створи річки Остер, в яких відібрались зразки для подальшого дослідження, знаходяться на територіях Ніжинської, Козелецької та Остерської селищних територіальних громад.

За результатами інструментально-лабораторних вимірювань зафіксовано незначні перевищення вмісту органічних речовин за хімічним споживанням кисню (ХСК) та показників азотної групи, проте більшість показників знаходяться в межах нормованих показників для водойм рибогосподарського призначення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чернігівщині браконьєри наловили риби майже на 55 тисяч гривень

Таке коливання концентрацій гідрохімічних показників характерні для паводкового періоду, коли підтоплюються значні території та до річок надходять значні об’єми вод поверхневого стоку з великих площ водозабірних територій, в тому числі з об’єктів населених пунктів, сільськогосподарських ділянок або підприємств тваринництва, які можуть містити відходи, органічні рештки та залишки засобів, що використовуються при обробітку сільськогосподарських угідь.

З метою покращення якості води в річках, важливо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства, зокрема запобігати засміченню прибережних захисних смуг. Пам’ятаймо, нехтуючи раціональним використанням водних ресурсів, ми зменшуємо шанси майбутніх поколінь жити в безпечному середовищі.

Цікавий факт: У світі майже 97 відсотків солоної води (непридатної для пиття), 2 відсотки —  знаходяться в крижаних шапках і льодовиках, всього 1 відсоток, від загальної маси води, для всіх потреб людства – сільськогосподарських, житлових, виробничих, суспільних і особистих потреб. Така вода знаходиться в підземних водоносних джерелах, річках і прісних озерах.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button