Суспільство

В Україні готують впровадження штрафів за порушення комендантської години

Війна триває і у багатьох населених пунктах України діє комендантська година. На Чернігівщині комендантський період з 00.00 по 04.00.

У Комітеті Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності на опрацюванні знаходиться законопроєкт «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану» (реєстр. №10195).

Про це повідомляється на офіційному вебпорталі парламенту.

Метою законопроєкту є встановлення адміністративної відповідальності за порушення громадянами комендантської години та порушення суб’єктом господарювання встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану.

Документом передбачається доповнення Кодексу України про адміністративні правопорушення новою статтею 210 (2), відповідно до якої:

порушення комендантської години (заборони перебування у певний період доби на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток і посвідчень) – тягне за собою штраф для громадян від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500-17000 грн);

порушення суб’єктом господарювання встановлених на відповідній території спеціального режиму світломаскування або режиму роботи під час дії воєнного стану – тягне за собою штраф для керівника суб’єкта господарювання, ФОПа від трьох тисяч до шести тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51000-102000 грн).

Крім того, змінами до статті 262 КУпАП передбачається надати право органам поліції провадити адміністративне затримання щодо порушників комендантської години.

Також передбачається внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо наділення військових адміністрацій повноваженнями із встановлення на відповідній території режиму роботи суб’єктів господарювання.

Ще статті по темі

Back to top button