Суспільство

В Україні, ймовірно, востаннє переведуть годинники на зимовий час: думки чернігівців

У червні 2024 року Верховна Рада України проголосувала про скасування переведення годинників. Тому цього разу ми востаннє перейдемо на зимовий час.

Щороку українці переходили на зимовий час в останню неділю жовтня. 2024 року це буде 27 жовтня. Рівно о 04:00 потрібно перевести стрілки годинників на 1 годину назад. Тобто якщо це була 04:00, то стане 03:00. Таким чином, у нас з’явиться одна «зайва» година для сну.

Між тим, після скасування переведення часу думки щодо доцільності такого рішення серед українців розділилися. Не всі з різних причини задоволені тим, що Україна назавжди залишиться саме в «зимовому» часі.

А що з цього приводу думають чернігівці?

Сергій Павленко, історик, публіцист

Я звик до переведень, пристосовувався до цього без великих проблем. Як буде по-новому, не знаю. Очевидно, доведеться більше витрачати електроенергії.

Максим Страдомський, громадський активіст

Я вже звик до переведення стрілки годинника з літнього на зимовий час і навпаки. Для мене це не становить жодних труднощів і перешкод. Щодо ймовірного скасування переведення стрілок годинника, то наразі складно визначитися зі ставленням. Але кажуть, що світанок влітку за зимовим часом наставатиме близько 3-ї години ночі, а сутенітиме, відповідно, орієнтовно о 20-й вечора. То в умовах агресії, коли ворог обстрілює енергетику, чи доцільно це робити? Адже у вечірній час споживання електроенергії збільшиться. Також кажуть, що влітку за зимовим часом спека наставатиме приблизно о 10-й чи 11-й годині ранку, а не як раніше, за літнім часом, десь о 12-13. На мою думку, це буде некомфортно на початку дня. Вважаю, що не варто скасовувати переведення годинників зараз.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Увечері пішла гуляти і не повернулася: чернігівські правоохоронці розшукали зниклу дівчину

Вадим Балінський, працівник сфери охорони здоров’я

Нарешті тверезий розум переміг. Вважаю, що зимовий час – реальний час для нашої країни. Це треба було зробити ще років двадцять тому. Приємно, що хтось зрозумів, що гратися з часом небезпечно, бо він може колись «віддячити» так, що мало не буде. Хоча я під час постійного «ганяння» стрілок годинника особливих проблем не відчував, утім, неприємно, коли на вулиці «глупа ніч», а на роботу вставати треба. Тобто нехай уже так і залишається назавжди.

Олена Терещенко, письменниця

Я не дуже добре ставлюся до переведення стрілок, бо це щоразу стрес для організму. А тим більше восени і навесні, коли й так часті проблеми зі здоров`ям. А щодо економічної доцільності переведення, то вже давно довели, що її немає. Тому в принципі правильно, що ми нарешті переведемо стрілки останній раз і залишимося на зимовому часі.

Олена Лазун, журналістка

Я абсолютно спокійно ставлюся до цього питання. Переведення годинника ніяк не впливає на моє самопочуття. Ніколи не розуміла довгих розмов і суперечок на цю тему.

Те, що не будуть переводити. як на мене, доволі непогано. Не буде більше цих розмов щорічних на тему, хто як реагує на «зимовий» і «літній» час.

Юрій Дахно, краєзнавець

Колись люди трималися одного часу і жили. Набрид оцей спотикач туди-сюди. Хай визначаються і встановлюють постійність.

Сєргєй Карась, журналіст

До переведень годинника ставлюся нормально, бо за все життя якось до цього звик. А ось до скасування такого переведення – негативно. Треба би бути ближчими до Європи (де, наскільки я знаю, переважно годинники переводять), ніж до Росії (де такого не роблять). Загалом дивує бажання української влади під час повномасштабної війни реформувати щось другорядне. Бо без вирішення питання переведення або непереведення годинників, найімовірніше, Україна вдало дожила б до перемоги. Значно актуальніше наразі – розібратися з системою закупівель харчування для військових, захистом енергопідстанцій тощо.

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button