Суспільство

В Україні може з’явитися омбудсмен для скарг на медицину

У парламенті хочуть за прикладом США і Великобританії ввести інститут медичного омбудсмена. Він буде займатися захистом прав та інтересів пацієнтів.

Така ідея законопроекту «Про Уповноваженого з медичних питань» (№5400). Його головними завданнями стане захист права на охорону здоров’я, а також контроль за реалізацією прав пацієнтів і медичних працівників, повідомляє Закон і Бізнес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чиновникам Чернігівщини доведеться складати іспит з української мови

Для виконання цих завдання медичний омбудсмен зможе ініціювати відкриття кримінального провадження за порушення прав пацієнта, давати консультативні висновки щодо дотримання стандартів медичної допомоги, рекомендації щодо покращення системи медичної допомоги тощо. Також він матиме доступ до інформації з обмеженим доступом, наприклад до інформаційно-телекомунікаційних і довідкових систем, реєстрів, банків даних, що створені або будуть створені в системі охорони здоров’я.

Зайняти цю посаду зможе громадянин, який на день обрання досяг 30 років, володіє державною мовою, має вищу юридичну або медичну освіту, досвід діяльності за фахом і протягом останніх 5 років проживає в Україні. Який саме досвід повинен мати уповноважений — не уточнюється. Оскільки інтернатуру медики закінчують десь у 26 років, то, можливо, 4—5 років буде достатньо, аби захищати права пацієнтів по всій країні.

Тож якщо нардепи підтримають цю ідею, то в Україні з’явиться ще одна інстанція, до якої пацієнти зможуть скаржитися на лікарів, а ті — на владу.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button