Вчені назвали основні способи перевірки чистоти води з-під крана
Вода з-під крана для українця є найкращим варіантом для приготування їжі. Вона часто вживається і для пиття. Однак вчені вважають, що вона не повинна застосовуватися для цих цілей. І справа не тільки в домішках важких металів і хлору, але і в присутності шкідливих речовин в результаті несприятливого епідположення в країні та всій планеті. Не дивлячись на надзвичайно низьку якість води в крані, деякі люди продовжують легковажно ставитися до власного здоров’я.
Методи очищення води
Пересвідчитися в низькій якості води можна в домашніх умовах декількома способами. Існує 7 дієвих способів, які можна виконати самостійно:
- Оцінка зовнішнього вигляду, запаху та смакових якостей рідини – найпростіший спосіб перевірки. Метод можна реалізувати сидячи вдома за комп’ютером, граючи в казино з бонусом за реєстрацію чи в залі реального казино. Хоча в подібних закладах досить рідко зустрічається погана вода, адже обслуговування клієнтів зостається на високому рівні. Хороша вода без запаху, прозора, без осаду.
- Щоб визначити прозорість води, її наливають в скляний стакан шаром у 2 см. Треба прочитати текст на папері, дивлячись крізь ємність з водою. Якщо зробити це легко, то можна вважати воду прозорою.
- Колір води визначають аналогічним методом: в скляний прозорий стакан наливають 100 мл рідини й розглядають її на тлі білого паперу. Темного відтінку воді надають органічні речовини, що розкладаються.
- Жорсткість води в домашніх умовах визначається методом намилювання. Якщо мило в воді погано милиться, то воду вважають жорсткою. Той самий висновок можна озвучити, якщо після кип’ятіння на дні ємності у воді формується осад. Для організму людини корисною вважається саме м’яка вода.
- Запах досить багато розповідає про чистоту води. Для виявлення поганих ароматів варто нагріти рідину до температури 20 ˚ С, а потім до 60 ˚ С. Про присутність у складі сірководню свідчить гнилісний запах.
- Перш ніж проаналізувати воду на смак варто її прокип’ятити протягом 5 хвилин, потім остудити до температури 20-25 ˚ С. Якщо вода виявляється солодкуватою, то в ній присутній гіпс, терпка – солі заліза, гірка – солі магнію. Присмак гнилі надають воді продукти розпаду тваринних та рослинних організмів. Фільтрації за допомогою спеціального паперу допомагає виявити у воді присутність сторонніх частинок. Попередньо воді треба дати час відстоятись.
- Чистота води визначається так: на дзеркало чи скло нанесіть краплю води і почекайте поки вона випарується. Роздивіться суху поверхню. Якщо на ній залишилися плями, то вода низької якості.
Якщо вдома є акваріум, то варто прослідкувати за поведінкою риб, що опинилися у водопровідній воді. Більшість підводних жителів надзвичайно чутливі до якості води.
Якісна вода – важлива складова людського здоров’я
Методи визначення якості води, що представлені вище, мають велику кількість недоліків. Найефективніший спосіб визначення якості – лабораторний. Його можуть виконати співробітники місцевої санітарно-епідеміологічної станції. В результатах буде представлений точний перелік металів і органічних речовин, присутніх у воді у вигляді домішок. Лікарі рекомендують використовувати пляшкову воду або ставити вдома спеціальні фільтри.
Реклама