Суспільство

Вчення уродженця Чернігівщини досі рятують життя мільйонам людей у світі

Вчення уродженця Чернігівщини ХІХ ст. досі рятують життя мільйонам людей у світі. Це – Володимир Олексійович Бец, уродженець с. Татарівки, неподалік м. Остер на Чернігівщині. Його називали генієм у вивченні кори головного мозку.

За визначенням експертів на виставці досягнень науки та техніки у Відні у 1873 році ніхто до нього не вивчав будову мозку так глибоко, як це зробив він. Його праця та дослідження у цьому напрямку принесли йому світову славу. Зараз немає жодного підручника з анатомії, гістології чи неврології, в якому не було б відзначено, що у 5-му шарі кори головного мозку містяться гігантські пірамідні клітини, які названі на його честь – «клітини Беца». Проте, крім мозку, Володимир Олексійович досліджував надниркові залози, кровообіг у печінці, кісткові тканини, був відомим психіатром, працював лікарем-клініцистом. За визначенням фахівців, які популяризують його вчення, ці дослідження Беца і досі без перебільшення рятують життя мільйонів людей.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинув молодий ніжинський спортсмен

Понад 20 років він був професором кафедри анатомії Київського університету Св. Володимира. Про його емоційні та надцікаві лекції писали у багатьох виданнях ХІХ ст.

Крім медицини, анатомії, викладацької діяльності, В. Бец встигав займатися вивченням та популяризацією історії України. Спільно з істориком В. Антоновичем власним коштом друкував книги та нариси, присвячені видатним особистостям нашої держави – гетьманам Сагайдачному, Хмельницькому, всіляко підтримував та позиціонував колекцію українських старожитностей В. Тарновського в Чернігові. За свої проукраїнські погляди був вимушений піти у відставку. Похований у Києві на території Видубицького монастиря. У м. Остер є провулок і вулиця, названі на честь нашого всесвітньо відомого земляка.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Джерело: Чернігівщина туристична

Ще статті по темі

Back to top button