Суспільство

Верстатник, слюсар, водій: жінки Чернігівщини освоюють чоловічі професії

Таку тенденцію останнім часом спостерігають у службі зайнятості. На початок вересня на Чернігівщині налічувалось близько 5 тисяч офіційних безробітних (4,8 тис.), серед яких майже 80 % жінок. На кожне вільне робоче місце (а їх на 1 вересня п.р. було 955) претендувало 5 осіб.

Про це повідомляє обласний центр зайнятості.

Фахівці кажуть, що нині через брак чоловіків на обліку чимало жінок обирають для себе роботу, яка раніше традиційно вважалась чоловічою. Верстатник деревообробних верстатів, технік з експлуатації та ремонту устаткування, слюсар-складальник радіоелектронної апаратури та приладів, слюсар-ремонтник з експлуатації газопроводів, інженер лісового господарства – далеко неповний перелік професій, обраних жінками Чернігівщини для працевлаштування. Як показує досвід, у сучасних реаліях жінка може бути кранівником, лісорубом, пічником, монтером колії, токарем, водієм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поліція Чернігівщини розшукує безвісти зниклу 30-річну жінку

У центрі зайнятості зазначають, що відсутність необхідних професійних навиків не є перешкодою на шляху до працевлаштування. Служба зайнятості, за необхідності, допомагає безробітним жінкам безкоштовно та у короткі терміни здобути затребувану на ринку праці професію, зокрема й шляхом стажування на робочому місці. А громадяни, не зареєстровані у службі зайнятості, можуть отримати ваучер на навчання (а це понад 30 тис. грн) за однією із 124 професій та спеціальностей із затвердженого Мінекономіки Переліку.

Ще одна можливість реалізуватись на сьогодні як для чоловіків, так і для жінок – започаткувати або розвивати власний бізнес. Для цього можна скористатися грантовими програмами в рамках урядового проєкту єРобота. У поточному році переможцями за програмою «Власна справа» та програмою «Грант для ветеранів та членів їхніх сімей», які супроводжує служба зайнятості, стали 117 мешканців області і переважна більшість (майже 60%) серед них – жінки. Вони нарівні з чоловіками відкривають виробництва, заклади харчування, СТО, освітні, медичні центри, фермерські господарства тощо.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button