Суспільство

Вежа в центрі Чернігова: історія однієї із найвищих споруд міста (Фото)

14 травня 1897 року в Чернігові, на початку вулиці Богоявленської (тепер – Шевченка, на місці нинішньої офісної профспілкової будівлі, неподалік від сучасної обладміністрації та скверу Попудренка) було закладено фундамент водогінної вежі.

Про це в спільноті «Старий Чернігів» повідомляє краєзнавець Ярослав Волерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Старий Чернігів: хто підірвав П’ятницьку церкву

Та споруда в той час була однією з найвищих у місті та забезпечувала гарні краєвиди. Чимало панорамних світлин початку ХХ століття були зроблені з неї чернігівськими фотомитцями. Навіть Василь Дубровський із Михайлом Грушевським у липні 1924 року оглядали місто з верхівки вежі.

Споруда планувалася як пожежний водогін і забезпечувала водою центральну частину міста. Пережила буремні роки радянської й німецької окупації, майже не постраждала під час Другої світової війни. Хоча радянське підпілля планувало її підрив.

У 2-й половині 1940-х років вежу розібрали, хоча залишки підземних комунікацій (насосна станція) збереглися й досі. Цеглу з розібраної вежі пустили на відбудову Чернігова, а на тому місці збудували житловий будинок, згодом пристосований під профспілкові контори.

97745578_278257166639212_7404010206503370752_n

(За матеріалами публікації Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського)

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button