Суспільство

Вежі розбрату: колізія в РЛП «Міжрічинський»

Мисливство – багате традиціями хобі і навіть сенс життя багатьох чоловіків. Тисячі відчайдухів з року в рік з нетерпінням чекають дозволених законом термінів, аби вирватися з друзями на природу. І хоч часто-густо полювання завершується без трофеїв – головне процес, задушевні посиденьки та чисте повітря. Але важливо розрізняти справжнє законне полювання – коли мисливець з повагою ставиться до природи від цинічного холоднокровного браконьєрства. Останнє – це зло, за яке треба жорстко карати.

Важливо також пам’ятати, що на природоохоронних територіях полювання категорично заборонено. Такими місцями, наприклад, є регіонально-ландшафтні парки. Нещодавно на нараді у Чернігові обговорювали дуже цікаве і актуальне питання – розміщення веж на території РЛП «Міжрічинський» в аспекті законодавчих змін.

В чому суть

Про все по-порядку. Одіозний столичний еко-активіст Володимир Борейко з підозрілою активністю та завзятістю почав засипати різноманітні структури та народних депутатів листами. В своїх листах пан Борейко заявляє, що на території РЛП «Міжрічинський» орудують браконьєри. Мовляв, злісні порушники відстрілюють звірів із так званих мисливських веж. При цьому жодних доказів еко-активіст не надав. Та і сам на нараду приїхати чомусь не захотів.

На заяви Володимира Борейка одразу відреагував начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Леонід Бурковський. В межах своїх повноважень він здійснив перевірки вказаних об’єктів. Фактів браконьєрства зафіксовано не було. Леонід Бурковський зазначає, що важливою проблемою є відсутність адміністрації як такої в РЛП «Міжрічинський». Адже хоч браконьєрів і не зафіксували, але за наявності адміністрації та охорони в РЛП буде суттєво менше бажаючих сунути туди носа.

Щодо стаціонарних веж, то вони були встановлені свого часу законно мисливськими господарствами і ці об’єкти нині є їх власністю. Коли землі увійшли до складу РЛП на полювання тут поставили табу, але вежі іноді використовують для зеленого туризму (з спостережних веж особливо люблять дивитися на тварин дітлахи) та комерційного фотографування. До речі, фотографувати фауну зі спостережних веж в РЛП «Міжрічинський» приїжджали навіть іноземні фотокореспонденти. На цьому мисливські господарства заробляють, хоч невеликі, проте все ж гроші.

Демонтувати стаціонарні вежі Державна екологічна інспекція не має права, адже це власність мисливських господарств. В той же час Леонід Бурковський заявив, що полювання з цих веж категорично заборонене. Відтак виникає юридична колізія. На думку Леоніда Бурковського, подібні прецеденти треба розглядати в суді.

«Тут логічно буде, щоб суд встановив, як треба далі чинити. А екологічна інспекція виконає рішення суду», — зазначив Леонід Борковський.

Учасники наради вирішили ретельно вивчити дане питання. Цим займуться профільні юристи. Також спитають поради в Міністерства екології.

Представники влади підтримали слова Леоніда Бурковського стосовно створення державної адміністрації в РЛП «Міжрічинський», яка б контролювала, зокрема, й такі конфліктні моменти. Тому найближчим часом це питання будуть розглядати на рівні обласної ради.

До речі, під час наради на адресу Володимира Борейка лунали звинувачувальні тези – мисливствознавець ТОВ СМП «Рись» Володимир Нижник зауважив, що так званий еко-активіст колись був спійманий за незаконне полювання на території Київської області. Деякі натякнули, що вся ця катавасія із екологічним занепокоєнням пана Борейка та листами – спосіб заробітку, мовляв, таким чином він хоче «вибити» гроші з певних структур.

Але то вже інша історія.

Ще статті по темі

Back to top button