Суспільство

Видатного історика й археолога Володимира Коваленка згадали в Чернігові

70-літній ювілей святкував би 10 квітня Володимир Петрович Коваленко (1954 – 2016) – знаний фахівець з археології пам’яток Чернігівщини, краєзнавець і педагог, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології України Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, директор Центру археології та стародавньої історії Північного Лівобережжя, заслужений працівник народної освіти України.

Тож сьогодні в Чернігові вшанували пам’ять видатного історика. Колеги, учні, послідовники та родичі зібралися в Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського, причому не випадково.

«На початку своєї кар’єри Володимир Коваленко працював у нашому музеї, був науковим співробітником, завідувачем відділу охорони та вивчення археологічних пам’яток.

А справою свого життя він вважав археологію, якою, до речі, почав займатися, коли працював у музеї.

Володимир Коваленко – почесний громадянин Чернігова, заслужений працівник освіти, його нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня», – у коментарі для ЧЕЛАЙН зазначив Максим Блакитний, в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Особлива заслуга Володимира Коваленка в тому, що він першим почав дослідження в Батурині, на території Національно-культурного заповідника «Гетьманська столиця». А потім ці дослідження стали масовими.

«Це буле системне вивчення впродовж кількох років. Дослідження, розкопки і також багато чого іншого було зроблено для відродження Гетьманської столиці.

Бо одна справа, коли хтось казав, що щось там колись було, а зовсім інша – провести археологічні розкопки, що дозволяють точно встановити, де були церква, фортеця, башти або мури, місця поховань», – пояснив Максим Блакитний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сумний фінал місцевого хліба: у Сновську закривається хлібозавод

Також Володимир Коваленко продовжив дослідження в Шестовиці, зокрема працював на Шестовицькому курганному могильнику.

«Дослідження дозволили піднести цю пам’ятку на високий рівень, тобто розказати про неї, ввести в науковий обіг і презентувати багато цікавих знахідок. Оскільки пам’ятка пов’язана зі скандинавськими країнами, то також залучали науковців із тих країн. До речі, нині частина пам’яток, віднайдених Володимиром Коваленком, – на виставці у Швеції», – розповів в.о. директора Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського.

Сфера наукових інтересів Володимира Коваленка – період Київської Русі. Тому й невипадково його кандидатська дисертація присвячена походженню літописних міст Чернігово-Сіверського краю. Розкопки він проводив у літописних Новгороді-Сіверському, Любечі та інших куточках Чернігівщини.

«Як людина він вмів передати зацікавлення справою, за яку вболівав, своїм студентами чи учням. Володимир Коваленко також був хорошим організатором, а це багато чого вартує. Причому це стосується не лише розкопок, а й різноманітних наукових конференцій чи зустрічей, у яких брали участь навіть учасники із інших країн.

В останній період свого життя Володимир Петрович також працював у Чернігівському історичному музеї», – повідомив Блакитний.

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button