Суспільство

Відлуння Північної війни 1700-1721 рр.: книга про фрагмент буремної історії Чернігівщини

Бібліотека Мезинського НПП поповнилася історичним нарисом, де мовою документів відтворено події Північної війни 1700 – 1721 рр., що відбувалися на території Коропського Придесення.

Автором книжки «Відлуння Північної війни 1700 – 1721 рр. на чернігівській Коропщині» є письменник Валентин Сакун, який родом із Коропа. Хоч автор не професійний історик, та все своє життя присвятив вивченню історії Коропщини і видав багато праць з історичного краєзнавства.

У цій книжці відтворені події на території Коропського Придесення з 24 жовтня 1708 р. по 11 листопада 1708 р. У нарисі простежується маршрут гетьмана І. Мазепи з козацьким військом від Батурина до Карла ХІІ, розповідається про форсування Десни між Мезином і Псарівкою (нині – село Деснянське), схематично подано проходження армії Карла ХІІ територією Коропщини від Гірок до Батурина.

«Ця книжка є дуже важливою для музею, оскільки в ній відтворено події Північної війни саме на території розробленого маршруту – екологічної стежки між Деснянським і Мезином. Саме тут була переправа шведської армії. У нас на цій території зростає і так званий дуб Мазепи. Тому ця книжка є дуже важливою для нашого музею», – пояснила заступниця начальника відділу еколого-освітньої роботи та рекреації Мезинського національного природного парку Алла Наливайко.

«Засновник нашого музею Василь Куриленко проводив на території природного парку розкопки. Тому в музеї зараз зберігаються знахідки ядра Північної війни, уламки козацьких люльок, підкова коня, саме коня, за допомогою якого тягали гармати. Тобто в нашому музеї є ціла експозиція, присвячена Північній війні. У Дігтярівці є Покровська церква періоду Північної війни, побудована на кошти Івана Мазепи. Зараз її намагаються відреконструювати. Ця церква межує з територією Мезинського національного парку, і у нас розроблений такий екскурсійний маршрут, аби вивчити історію батьківщини», – розповіла у коментарі ЧЕЛАЙН директорка археологічного науково-дослідного музею ім. В. Є. Куриленка Наталія Сіра.

Саме завдяки зібраним у виданні матеріалам можна глибше дізнатися про події Північної війни 1708 року на території Коропщини.

Спілкувалась Оксана Замятіна

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button