Суспільство

Відьомський колорит: на Чернігівщині працює дослідник місцевої містики

Письменник і журналіст Павло Дубровський із Городні всерйоз цікавиться містичною тематикою. Причому захоплення це родом із дитинства, з розповідей дідусів і бабусь про відьом, вурдалаків, упирів та іншу нечисть.

Уже згадані розповіді й легенди в селах Городнянського району передавали з покоління в покоління, як кажуть, із уст в уста.

«Більш дорослим я почав ходити на полювання і водночас почав записувати багато історій з містичним підтекстом, які розповідали мисливці. До того ж, вирішив одягнути ці легенди в обгортку мисливської тематики. Бо через таку призму читач сприймає міфологію досить реалістично», – розповів Павло Дубровський.

В існуванні відьом пан Павло не сумнівається. Але вважає, що багато чого з, на перший погляд, надприродних речей має більш-менш наукове підґрунтя.

«Це або володіння природним гіпнозом, або багатий досвід взаємодії з природою, знання лікарських трав, місячних циклів. Бо будь-який сільський житель у літах ніколи не буде саджати картоплю чи сіяти городину без врахування фаз Місяця. Також у певні дні старші люди ніколи не погодяться на операцію чи видалення зубів. І, відповідно, людина далека від усього цього сприймає ці здібності й досвід як щось надприродне чи паранормальне. До речі, до Ломоносова грім та блискавку теж вважали божим проявленням і чимось надприродним. Але, думаю, рано чи пізно ми отримаємо наукове пояснення багатьох незрозумілих для нас речей. Хоча і надприродне, і паранормальне також є», – зазначає письменник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корюківчанка Тетяна Богомаз зіграла відьму в голлівудському фільмі

«Є бабусі, які достатньо успішно відшіптують дітей від пристріту. Є бабусі, які можуть вправити суглоб без хірурга, замовити кров. Зупинку кровотечі при травмах у такий спосіб сам бачив неодноразово. Причому це вміють не лише бабусі, а й молоді жінки. Вони накладають долоню на рану, щось промовляють секунд 30 і кров спиняється. Але як пояснити ці здібності та як це працює, не знаю. Для мене це загадка», – зізнається Павло Дубровський.

Розповів він і про те, як сприймає відьом.

«Відьма – і не позитивний і не негативний персонаж. Це насамперед людина зі своїми слабкостями, недоліками та сильними сторонами. Бо коли в людини в руках сила, то може застосувати її як в один, так і в інший бік. Тож ділити відьом на білих і чорних неправильно. Це звичайні люди, просто трішки більше вміють, ніж ми з вами», – вважає він.

За словами Павла Дубровського, привороти й інші обряди діють на безвольних людей, тих, хто сумнівається, і без життєвого стержня. Якщо людина внутрішньо сильна і знає, чого прагне, то жодні чари над нею не мають влади.

Як уже зазначалося, давно почуті легенди пан Павло описує у своїх мисливських етнооповіданнях, яких уже назбиралося чимало.

«Книги на дві чи три. Але поки жодна не оформлена. Боюсь зурочити, але дуже хотілося б, щоб цієї осені моя друкована книга побачила світ. Начебто спонсорів і меценатів знайшов. Але, порівняно з минулим роком, видавничі послуги здорожчали, тож бюджету, на який розраховував, уже не вистачить», – зауважив Павло Дубровський.

Сподіваємось, що надії письменника справдяться і захоплива книга містичних історій невдовзі таки побачить світ.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button