Суспільство

Відверте інтерв’ю з Марією Родиковою

*Актуально

Марія Родикова – кандидат у народні депутати від «Нашого краю» у 205-му одномандатному виборчому округу. Про нагальні проблеми чернігівців, шляхи їх вирішення та намір йти до Верховної Ради України – читайте далі.

Пані Маріє, розкажіть про себе, який ваш зв’язок із Черніговом?

Я народилася у Чернігові, мої батьки – також корінні чернігівці, тут народилися мої діти, тут живемо і працюємо з чоловіком. Син навчається у школі, донька ходить до дитячого садка. Я працюю у місцевому самоврядуванні – заступником голови Деснянської районної у місті Чернігові ради, і, звісно, хочеться більш суттєво впливати на рішення, якісь аспекти для того, щоб наше місто було успішним. Щиро вболіваю за рідне місто, хочу, щоб воно розвивалося та ставало дедалі кращим.

Отже, ви добре обізнані, чим живе наше місто…

За останні роки в Чернігові було зроблено дуже багато. Це бачать усі, особливо це помітно для людей із інших міст, які кілька років у нас не були, а потім приїжджають і неймовірно дивуються – у хорошому сенсі цього слова. Красиве, сучасне — у нас уже таке європейське місто! Хочеться, звісно, щоб те хороше, що в нас робиться, продовжувалося. Але, попри все, хочу сказати, і це основний тезис моєї програми, що головне – це людина. Здорова, освічена та соціально захищена. І покращення першочергово повинні відбуватися саме в цих сферах – у медицині, освіті та в сфері соціального захисту.

Місто має достатній бюджет. Так, важливо залишити кошти на ремонт, щоб змінювалось місто і надалі, але водночас необхідно чітко виділити частину бюджету для фінансової допомоги людям, які виживають на мінімальні пенсії та зарплати.

Яким чином можна вже найближчим часом це зробити?

Наприклад, щоб почала діяти муніципальна картка чернігівця. Власне, муніципальна картка – ідея не нова. Основна навантаженість – щоб щомісяця з міського бюджету людям, які цього потребують, мають низький дохід, на картку надходила фінансова допомога. Така практика існує вже давно у великих містах. А також суттєво спрощує користування всіма послугами у соціальній, транспортній, платіжній, комунальній, медичній, освітній сферах. Це актуально і, на мою думку, потрібно.

Якщо говорити про освіту, то вона повинна сприяти розвитку дітей, підтримувати їхні здібності, стимулювати їх до успіху. До речі, з подачі депутатів «Нашого краю» була прийнята міська програма, будуються спортивні майданчики. Це дає змогу кожній людині, зокрема дитині, займатися спортом, щоб бути здоровою, загартовувати дух й активно проводити свій час.

І, звісно, потрібні оновлення в медицині. По-перше, медицина повинна бути доступною і без черг; по-друге, має бути гідна зарплата в лікарів. Якщо сімейні лікарі нині отримують ще більш-менш пристойну зарплатню, то, говорячи про вузьких спеціалістів, прикро, що їхня робота не цінується належним чином.

Якщо ви заговорили про зарплатню, чи варто освітянам очікувати на позитивні зміни в цьому питанні?

Звісно, і через розроблення законопроектів та підвищення окладів на загальнодержавному рівні, і на місцевому рівні – шляхом підвищення надбавок. Зараз це вкрай необхідно зробити, тому що у Чернігові вчителі мають найнижчу надбавку в області. Також невтішна ситуація з зарплатами вихователів у дитсадках, на сьогодні вони дуже низькі. За статистикою, тільки 20% випускників педагогічних вишів ідуть працювати за спеціальністю, і пов’язано це з дуже низькою заробітною платою.

Ви багато працюєте з людьми. З якими питаннями до вас найчастіше звертаються?

До мене дуже багато звертається людей пенсійного віку, їх найбільше хвилює питання тарифів, це їх пригнічує. Якщо пенсіонер отримує 1500-2000 грн і відсотків 70 витрачає на оплату комунальних послуг, то, звісно, це несправедливо. Особливо, коли людина через недолуге законодавство не має можливості оформити субсидію. Люди приходять зі сльозами на очах. Субсидії – це сьогодні необхідність, але, на мою думку, необхідно встановити справедливі й адекватні до зарплат і пенсій тарифи, аби ті ж наші пенсіонери змогли нормально харчуватися, і щоб у них залишалися необхідні кошти на ліки. Бо люди розповідають, що їм доводиться обирати: піти купити хліб, молоко чи зайти в аптеку.

Також хочу додати, що ситуація з ліками кричуща, медикаменти занадто дорогі і для більшості пенсіонерів недоступні. Необхідно прийняти відповідний закон – і це є одним із пунктів моєї програми – який контролював би ціни на ліки, а також їхню якість. Не може бути накрутка на ліках підприємцями 100-200-300. Інше питання – це значний відсоток фальсифікату. Потрібно вирішувати цю проблему на державному рівні.

Одночасно з тарифами хочеться сказати про соціальне забезпечення громадян з інвалідністю, матерів, які доглядають дітей з особливими потребами. Держава має про них піклуватися. Є ще багато пільгових категорій спірних, але саме ці насамперед мають отримувати гідні виплати.

Чому ухвалили рішення йти в народні депутати?

Це було виважене рішення. Я чотири роки працюю в органах місцевого самоврядування, кожного дня зустрічаюся з чернігівцями, вислуховую їхні проблеми та розумію шляхи їх вирішення. Знаю з власного досвіду про дуже багато прогалин у законодавстві, коли закони не пристосовані до реальних життєвих ситуацій або є суперечності між уже діючими законами. Тому логічно, що визріло бажання йти та вирішувати проблеми людей, чесно працювати на чернігівську громаду.

Які першочергові завдання ви ставите перед собою як народним депутатом?

По-перше, врегулювання питання тарифів, першочергово – це перевірка ціни та встановлення обмеження на зростання.

По-друге, ціни на ліки. Накрутка на ліки для підприємців повинна становити не більше 7%.

На вашу думку, в чому основна ваша перевага перед іншими кандидатами?

Я молода, активна, енергійна, маю практичне розуміння місцевої проблематики та шляхів вирішення. Йду до Верховної Ради вперше, але, попри свій вік, маю досвід, необхідний для діяльності народного депутата. Все це дає мені сили і впевненість працювати на користь України та рідного Чернігова.

Ще статті по темі

Back to top button