Суспільство

Виконком затвердив вартість харчування у школах і дитсадках Чернігова

У Чернігові встановили нові грошові норми на харчування дітей у школах, які діятимуть від початку 2022 року. Відповідне рішення виконком міської ради ухвалив сьогодні, 3 грудня.

Повна вартість сніданку у школах становитиме 32 гривні (34 – для старшої школи). Вартість триразового харчування в дитсадку для груп раннього віку – 32 гривні, для груп передшкільного віку – 38 гривень.

Батьки платитимуть менше цих сум, оскільки місто продовжить оплачувати 25% вартості харчування всіх дітей у дитячих садочках і по 10 гривень – за сніданки учнів 1-4 класів. І також, відповідно до законодавства, забезпечить безкоштовне та за 50% вартості харчування дітей пільгових категорій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові підвищують вартість дитячого харчування: скільки платитимуть в садочках і школах

Попередні грошові норми щодо харчування дітей у школах і садочках змінювали рік тому. Зараз їх коригування пов’язане насамперед зі значним зростанням цін на основні продукти (загалом на 20%). Окрім того, з 1 січня для освітніх закладів починають діяти нові вимоги до асортименту харчових продуктів, із яких мають готуватися страви – і грошові норми повинні забезпечити виконання цих вимог. У раціоні дітей має побільшати овочів, фруктів, молочних продуктів і м’яса, хліб має бути тільки цільнозерновий із високим вмістом харчових волокон, застосовуються сухофрукти, горіхи, насіння тощо. Взагалі буде передбачена не тільки енергетична цінність порції (білки/жири/вуглеводи), а визначений набір продуктів, із яких має складатися сніданок або обід. Меню розроблятимуть та затверджуватимуть вже не на два, а на чотири тижні. Це вимоги урядової Постанови від 24 березня 2021 року №305 «Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» (зі змінами).

Зараз у Чернігові в дитсадках харчуються всі 10 379 дітей. Із них батьківська плата 75% вартості харчування вноситься за 8939 вихованців, безкоштовно харчуються 733 дитини і за 50% від 75% вартості – ще 707 дітей із багатодітних родин.

Початкову школу (1-4 класи) в місті відвідує 12 021 дитина. З цієї кількості харчуються у школі 81,5%. 8900 учнів мають сніданок з батьківською оплатою і доплатою з бюджету в 10 грн; 894 дитини пільгових категорій харчуються безкоштовно.

У 5-11 класах навчаються 17 537 дітей, серед них безкоштовно харчуються в шкільних їдальнях 938. Решта – за кошти батьків, і цифра охоплених таким харчуванням не постійна.

Пресслужба Чернігівської міської ради

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button