Суспільство

Віртуальні маневри, або Як розфарбувати своє життя яскравими кольорами

У стародавні часи люди могли місяцями обговорювати якусь одну подію, наприклад, похід односельця до сусіднього міста. І вражень від побаченого вистачало не на одну розповідь.

У сучасний динамічний і стрімкий час цей історичний факт викликає хіба що посмішку. Бо кожен з нас упродовж дня обробляє таку кількість інформації, що страшно й уявити. Адже щодня взаємодіємо з купою людей, нам доступні різні книги, газети, журнали і, звісно, всюдисущий інтернет, без якого вже не можна уявити свого життя.

За допомогою Мережі всесвітнього павутиння люди шукають потрібну інформацію чи товар, роблять замовлення, працюють, оплачують різні послуги. І це приклад, коли технічний прогрес – на благо. Між тим є і зворотний бік, коли дехто за гаджетом днює й ночує. Бо влучний вислів «зайшов в інтернет на 15 хвилин, а пропав на добу» вигадали недарма. І зрозуміло, що нічого доброго в тому немає.

Якщо відверто, то в просторах інтернету хоча б один раз «зникав» кожен користувач. Згадайте блукання соцмережами, різні переписки чи ігри, на які витрачається купа часу. А реальні справи при цьому стоять: у хаті не прибрано, їсти не приготовано або не виконана купа роботи, яку треба було зробити ще вчора. Знайома картина, чи не так? Звідси роздратування, нервовість і невдоволення власним життям. Бо в грі ти – супергерой, який рятує Всесвіт, а в житті…

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про «боротьбу за права» в громадському транспорті та купу зіпсованих нервів

А бувають ситуації ще гірші. Коли люди починають вірити всьому, що бачать у соцмережах. Зокрема, зневірюватися в собі, переглядаючи купи фотографій усміхнених і щасливих людей. А дарма! Бо не буває жодних стосунків без сварок і побутових чи інших проблем, і навіть у найщасливішої пари діти теж хворіють. І смішно вірити, що гламурні панянки зранку прокидаються одразу «при повному параді». Ні, ні і ще раз ні! До того ж, якийсь мудрець колись влучно сказав, що щастя любить тишу.

Тож невже треба видалитися з соцмереж і закинути гаджети якнайдалі? Аж ніяк! Треба лише віднайти розумний баланс між реальним щастям і життям та віртуальним простором і спілкуванням.

Наприклад, відчувши втому, краще порелаксувати на свіжому повітрі, пів годинки пройтися парком, ніж бездумно сидіти в соцмережі. Реальне життя і безпосереднє спілкування з людьми значно цікавіші за вигадані чи віртуальні. А скільки різноманітних хобі є! Зокрема за регулярні заняття спортом ваш організм тільки подякує. Бо коли сповнені сил та енергії, тоді й життя грає зовсім іншими, веселішими та яскравішими барвами.

Хтось виправдовуватиметься, що не має часу на спортзал чи захоплення. А ви спробуйте відключати смартфон хоча б на півтори годинки на день і присвятіть цей час лише собі чи спілкуванню з рідними, а не перегляду чужих фотографій чи постів у соцмережах.

Спробуйте! Не пожалкуєте!

Ірина Осташко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button