Суспільство

Вірус-здирник WannaCry атакував десятки тисяч комп’ютерів по всьому світу

Для масштабних комп’ютерних атак застосували фрагмент коду «Вічна блакить».

Хакери, які за допомогою вірусу WannaCry атакували безліч об’єктів по всьому світу у п’ятницю, 12 травня, могли використовували кіберозброєння, викрадене в американських шпигунів.

Про це повідомило британське видання Daily Mirror, чия країна у п’ятницю зазнала найбільшої атаки, оскільки хакери атакували систему охорони здоров’я Великої Британії.

За інформацію приватних охоронних компаній, вірус WannaCry використовує відому помилку в операційній системі Microsoft’s Windows.

«Як тільки він потрапляє до системи – він рухається її інфраструктурою і його вже не зупинити»,  — пояснив Адам Мейєрс, дослідник з кібер-охоронної фірми CrowdStrike.

На думку експертів, хакери, що розробили вірус як «хробака», або шкідливий код, що поширюється самостійно, використали фрагмент коду Агентства нацбезпеки США, що відомий як «Вічна блакить».

Код було оприлюднено минулого місяця групою «Shadow Brokers» як частину хакерських інструментів, що, за словами самих представників групи, належать американській розвідці.

У корпорації Microsoft пояснили, що наразі скасували автоматичне оновлення Windows, аби захистити своїх клієнтів від вірусу.

«Наші інженери додали функцію виявлення та захисту від нового шкідливого ПЗ, відомого як Ransom:Win32.WannaCrypt», — пояснили у компанії.

Нагадаємо, що 12 травня стало відомо про масштабну кібератаку. У п’ятницю лікарні і телекомунікаційні компанії по всьому світу стали жертвами хакерів-здирників.

В установ є тільки три дні, щоб відправити компенсацію хакерам. Після цього комп’ютери «поставлять на лічильник»: ціна за повернення файлів зросте вдвічі. А якщо жертви хакерської атаки не заплатять протягом семи днів, то втратять своєї файли назавжди.

До слова, прем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей заявила про відсутність загрози витоку персональних даних пацієнтів медичних установ, що зазнали великої кібератаки раніше.

Вона підтвердила інформацію про те, що атака на лікарні є частиною великомасштабної кібератаки, яка вдарила по установам і організаціям по багатьом країнам світу.

Крім Росії і Британії, мова йде про таких країнах, як США, Китай, Іспанія, Італія.

Джерело: https://tsn.ua/

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button