Суспільство

Вишиване хобі: коропська майстриня має колекцію із понад двохсот експонатів

Стьожок до стьожка складає в композицію мешканка села Билка Коропскього району Марія Тягнирядно.

Вишивання – найулюбленіше її хобі. Улюбленою справою вдається займатися зазвичай довгими зимовими вечорами. Адже, Марія з ранку до вечора працює. За десятиліття у її домашній колекції понад сто вишитих наволочок та стільки ж рушників. І хоч мода на вишиване час від часу мінялася, Марія невтомно створювала власний стиль.

Композиції для вишиванок жінка знаходить сама. Ретельно вимальовує кожну квіточку і завиток. Окремий стиль та настрій Марія Тягнирядно вкладає у вишиванки, що створює для своїх рідних. А найбільше радіє, як у вишиванки вдягають діти та онуки. Своїм донькам, зятям та онукам Марія власноруч виготовляє вишиті гладдю сорочки: «Коли вишиваєш для рідних, то й стьожки інакше лягають – з особливою енергетикою, — розповідає жінка. – Я не виставляю свої роботи на виставках, адже роблю їх не для показу чи слави». Вишивати Марія розпочала ще із шкільних часів. В такий метод долає депресію та бореться з поганим настроєм. Яскраві кольори звеселяють та радують: «У мене дві доньки, тому для шкільних свят мені довелося вперше вишити їм по вишиванці. А тоді їм сподобалося вдягатися в українські сорочки, — продовжує вишивальниця. – Для дівчат ( двох доньок і онуки) я завжди знаходжу потрібні композиції. Інша справа – сорочка для хлопчиків, — усміхається Марія. – А у мене їх аж четверо: чоловік, двоє зятів і онук. Тут доводилося збирати композицію для вишиванки зі шматочків: десь колосок змалюю, ще десь листочок чи дубочок».

Психологи доводять, що одяг виготовлений власноруч приносить більше успіху і радості. Яскраві кольори ниток позитивно впливають на психічний стан людини. Тим більше, якщо, кожен стьожок вишитий з любов’ю.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button