Суспільство

«Влупи пушкіним по ру*ні»: за місяць у Чернігові зібрали 2,6 тонни російських книжок

2,6 тонни російських і російськомовних книжок зібрали в Чернігові в межах акції «Влупи пушкіним по ру*ні», яку оголосили в освітньо-культурному Гончаренко центрі в лютому. Зібрані в просторі книжки віддали на переробку, а виручені кошти передали на закупівлю дронів для військових. 

За словами директора простору Олександра Ясенчука, акція зі збору російських і російськомовних книжок тривала більше як місяць одразу в 12 містах України, серед яких і Чернігів. 

«Російська культура, а отже й література, завжди була в одному візку з російським месіанізмом – з його болісним очікуванням і проповідуванням особливої місії російського народу та його творінь, наслідком чого стали Буча і Ягідне, Маріуполь і прикордоння Слобожанщини, десятки засланих у Сибір народів, десятки знищених народів Кавказу, і не злічити злочинів москви. Аби допомогти українцям очистити полиці домашньої бібліотеки від російської культури, а водночас допомогти українським військовим, ми провели акцію у 12 Гончаренко центрах в різних куточках України», — ділиться Ясенчук. 

Зібрані в просторі книжки здали на переробку: за 2,6 тонни книжок вдалося заробити більше як десять тисяч гривень. Їх передали на закупівлю дрона, який допомагатиме військовим на фронті. 

«Акція тривала з середини лютого — за цей час чернігівці принесли 2,6 тонни книжок. Були серед них і старі радянські видання, збірки Леніна, російських письменників. Траплялися також більш сучасні книги, видані вже за часів незалежності, але написані російською мовою. Все це ми здали на макулатуру, вдалося заробити 10 тисяч гривень для наших військових», — коментують організатори акції. 

Там також зазначають: аби ще більше чернігівців змогли очистити свої полиці від «ленінів» і Ко, акцію продовжили безстроково. 

«Ми і надалі збиратимемо російські книжки у просторі, тож закликаємо чернігівців долучатися до акції та приносити книги, яким вже давно не місце в домашніх бібліотеках. Допомогти військовим можна і просто задонативши», — додають у Гончаренко центрі Чернігів.

Точка збору книжок працює за адресою: вул. Шевченка, 9 (Гончаренко центр Чернігів). Приносити книжки можна з понеділка по суботу з 10:00 до 18:00. Із будь-яких питань щодо акції можна звертатися за телефоном +38 067 276 17 15.

Додамо, Гончаренко центр – найбільша недержавна всеукраїнська мережа безкоштовних освітньо-культурних і волонтерських просторів, заснована у 2021 році. Головна ціль проєкту – надихати та надавати необхідні знання людям будь-якого віку для покращення їхнього майбутнього.

Ще статті по темі

Back to top button