Суспільство

Вміст розчиненого кисню знизився до критичних показників: на Чернігівщині через замор риби перевірили річку Остер

На Чернігівщині екологи обстежили річкову водойму після того, як там виявили замор риб. Результати показали підвищену концентрацію забруднюючих речовин у воді.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція у Чернігівській області.

31 травня на Фейсбук-сторінці голови Остерської громади Леоніда Мисливця з’явилась інформація, що в річці Остер стався замор риби. Саме через це, екологами було здійснено відбір води з річки для проведення лабораторного дослідження.

В результаті дослідження було встановлено, що показник органічних речовин за хімічним споживанням кисню у водоймі склав 51 міліграм на кубічний дециметр при нормі у 30 міліграм. А вміст розчиненого кисню в річковій воді взагалі знизився до критичних показників — 1,4 мгО2/дм3 (при нормі 4 мгО2/дм3).

Значення інших забруднюючих речовин знаходяться в межах нормативів.

Показники хімічного та біологічного споживання кисню — це умовні величини, які свідчать про забруднення води органічними та неорганічними речовинами, що окислюються.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Зелена допомога»: Латвія передала майже 24 тисячі саджанців хвойних дерев для озеленення Чернігівщини

За інформацією екологів, природна водойма є біологічно збалансованою екологічною системою, налаштованою на самоочищення і самовідновлення. Цей природний стан біологічного балансу може бути порушений як в результаті старіння водоймища, так і в результаті штучного забруднення водойми органічними речовинами і поживними елементами, тобто в ході діяльності людини.

При розкладанні органічні речовини інтенсивно забирають з води розчинений кисень, при цьому виділяючи у воду продукти розпаду. Надлишок органічних речовин і поживних елементів призводить до порушення біологічної рівноваги і пригнічує процес біологічного самоочищення водойми. Що, в результаті, і призводить до літніх заморів риби.

Проаналізувавши ситуацію встановили, що основними причинами незадовільного стану поверхневих водних об’єктів є недотримання режиму господарської діяльності в прибережних захисних смугах, які є природоохоронною територією з режимом обмеженої господарської діяльності.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button