Суспільство

Вода кольору чаю: в чернігівському «Водоканалі» розповіли про причини брудної води

До редакції ЧЕline звернулися жителі вулиці Нафтовиків, що в Чернігові (мікрорайон Забарівка). Вони розповіли, що вже тиждень із кранів у їхніх домівках тече вода, яка за своїм кольором нагадує чай. На підтвердження своїх слів вони навіть надіслали відео. Також люди зазначили, що з’ясувати причину такої ситуації, попри старання, їм не вдалося. І скільки ще так триватиме, не знають. Тож розібратися в усьому попросили ЧЕline.

По коментар із цього приводу звернулися до Ігоря Грищенка, фахівця інформаційної діяльності «Чернігівводоканалу».

Він підтвердив, що з 29 по 31 січня до «Чернігівводоканалу» дійсно надходили скарги на якість води від деяких жителів вулиці Нафтовиків.

За словами фахівця інформаційної діяльності, така ситуація виникла через планові ремонтні роботи, про що були відповідні попередження. Тож якість води погіршилася саме через цю причину.

Між тим, сьогодні, 1 лютого, ремонтні роботи також тривають, щоправда, цього разу на вулиці Леоніда Пашина.

«У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами (заміна ділянки водопроводу Д-500 мм) по вул. Леоніда Пашина, 14 01.02.2021 з 8:30 до 20:00 04.02.2021 буде відсутнє водопостачання до: приватних житлових будинків по вул. Керченська (частково), вул. Транспортна (частково). Юридичні споживачі: АЗК БРСМ Нафта, вул. Леоніда Пашина (вул. Беспалова), 14. У зв’язку з вищевказаним можливе зниження тиску води та поява осаду у воді до: багатоквартирних житлових будинків: вул. Ріпкінська, вул. Текстильників, вул. Дмитра Самоквасова, вул. Харківська, вул. Дніпровська, вул. Попова, вул. Гагаріна. Будинків приватного сектору: район «Стара Подусівка». Промисловий сектор по вул.: Попова, Ціолковського, Дніпровська. На час проведення робіт буде організовано підвезення питної води», – йдеться в повідомленні «Чернігівводоканалу».

«На час проведення робіт вода піде за новим маршрутом і через це буде погіршення якості води. Планується відновлення водопостачання за старою схемою тільки 4 чи 5 лютого. Тобто в цей час також можливе погіршення води в районі Старої і Нової Подусівки.

Чому вода брудна? Труби пролягають під землею, але не чітко горизонтально – є заниження, завищення. І буває, що споживач підключений у місці заниження, де зібрався осад. А вулиця Навтовиків – це взагалі тупикова зона. Там треба робити промивку, зокрема й по вулиці Пашина, коли будуть закінчені роботи і буде плюсова температура», – зауважив Ігор Грищенко.

Також він розповів, що для споживачів, які телефонували і скаржилися на якість води під час ремонтних робіт, зроблять перерахунок.

«Диспетчер усім, хто телефонує, розповідає, що брудна вода через те, що відбуваються ремонтні роботи. Тож у таких випадках ми знаємо, з якої причини споживачі отримують брудну воду.

Якщо ж ми не знаємо, з яких причини у споживача вода стала брудною, то виїжджаємо разом із представниками інших організацій, зокрема ЖЕКу, якщо це багатоквартирний будинок, і проводимо відбір води та з’ясовуємо причини. Щодо багатьох будинків Чернігова з’ясовується, що це проблема будинкових мереж. Тоді керівній компанії ми даємо рекомендацію зробити промивання будинкової мережі. Здебільшого керівні компанії прислуховуються», – повідомив Ігор Грищенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цікавий експонат: в історичному музеї імені Тарновського зберігається рідкісний головний убір

Розповів він і про інші причини, чому споживачі можуть отримувати брудну воду. До речі, справа тут якраз не в трубах, як багато хто вважає.

«У нас вода від другої насосної станції з дуже великим показником заліза. Це залізо у воді розчинене. І коли вода підіймається зі свердловини, то вона прозора. Потім, коли вода потрапляє в резервуари чистої води і йде до споживачів по трубах, відбувається реакція води з киснем. Залізо, що є у воді, окислюється і з двовалентного заліза стає тривалентним. І оце тривалентне залізо випадає у вигляді осаду. Через те, що швидкість потоків води у місті зменшилася, бо споживання води суттєво знизилося, то залізо це у вигляді відкладень накопичується в трубах. «Чернігівводоканал» із періодичністю двічі на рік промиває труби, але є місця, де промити неможливо. І осад накопичується.

До того ж, два останні тижні «Обленерго» повідомляє про аварійні ситуації і через їхні проблеми. А кожна така ситуація відсотків на 80 – гідроудар. Насосна станція зупиняється на деякий час, а потім різко відновлюється живлення. І весь мул у трубах підіймається та йде в будинки. Тому й потрібні промивання», – пояснив фахівець.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button