Суспільство

Волонтери на Чернігівщині навіть платять, щоб мати змогу допомогти розбирати завали в спалених селах

Група ентузіастів узялася допомагати жителям селищ Чернігівщини, які постраждали від російської окупації.

Молоді хлопці та дівчата приїздять до власників поруйнованого житла і разом з ними — наводять лад на подвір’ях, йдеться в ТСН.

Іще на під’їзді до села Лукашівка промовисто сигналізують — тут були росіяни. Їхні сліди тут усюди, навіть в сторічній сільській Вознесенській церкві, яка встояла під час Другої світової війни.

Саме це місце зустрічі обрали і волонтери, які приїхали розчищати Лукашівку. Люди, які зібрались через соцмережі абсолютно різних професій – ІТівці, медійники, музиканти, фітнес-тренери. Вони ділиться на команди, в кожної повязка певного кольору, і по черзі отримують будівельні інструменти.

Група зелених сьогодні працює на обійсті пані Ірини. Після російської навали тут усе перетворилося на кіптяву та руїни, які треба розібрати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Городня отримала ще одну автівку «швидкої» (Фото)

Цеглу сортують — ту, що вціліла складають окремо, для майбутнього будівництва. Пошкоджену —  на сміття. Вже за кілька годин волонтери гуртом майже повністю розчистили подвір’я. «По-перше, працювати — це приємно, по-друге, допомагати людям — це приємно і по-третє, в дуже гарній компанії — це теж приємно», — кажуть волонтери.

Власниця будинку навіть не уявляє, скільки б це все довелося робити самотужки. І обіцяє віддячити робітникам своїми фірмовими варениками. «Вони розквітають, готують нам їжу, кажуть: «ой, дякую, приїжджайте на пиріжки» і нам це дуже приємно», — каже  співорганізатор ініціативи “Repair together”  Дар’я Косякова

Подібні толоки проводять щодва тижні, навіть  самі платить за участь. Гроші йдуть на інструменти, матеріали і харчування. Нині ж організатори саме намагаються залучати до справи гроші компаній-спонсорів. Прибирання триває два дні. Добровольці ночують в наметах і кажуть, хоч фізично це доволі складно, але думки в цей час — повністю відпочивають від війни.

«За ці багато днів війни — найкращі дні, найспокійніші — це після такої роботи. Ти не маєш всередині ніяких думок крім великого бажання допомогти», — кажуть волонтери.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button