Суспільство

Волонтерки з Чернігова та Ніжина отримали зоозахисну премію

2 лютого у Києві відбулася перша Всеукраїнська зоозахисна премія. Її отримали 20 зоозахисників, які рятують життя тварин в Україні. Ініціаторами відзнаки виступили Всеукраїнський гуманістичний рух UAnimals та міжфракційне об’єднання «Гуманна країна»

На сайті UAnimals кожен охочий міг номінувати на премію волонтерів, працівників громадських організацій та притулків, ветеринарів та інших зооактивістів. Фінальний список переможців серед заявок від українців визначило експертне журі премії.

«Перша Всеукраїнська зоозахисна премія — наш спосіб подякувати сотням тисяч українців, які під обстрілами та в окупації продовжують рятувати тварин: собак і котів, корів та овець, тигрів і левів. У цей вечір ми вручили двадцять статуеток волонтерам і зоозахисникам, яких номінували українці та обрало журі. Вважаю, що таких нагород в Україні має бути в тисячі разів більше. Для бабусі, що в окупації ділиться їжею з безпритульними тваринами. Для військового, який рятує кожне життя поруч, захищаючи Україну. Для всіх тих, чиїх імен ми можемо навіть не знати, але чиїм героїзмом надихаємось щомиті», — говорить Олександр Тодорчук, військовослужбовець ЗСУ, засновник Всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals, ініціатор створення МФО «Гуманна країна» та першої Всеукраїнської зоозахисної премії. 

«Дуже зворушливо, що стільки активістів долучилися до допомоги українцям і тваринам, які опинилися в біді під час війни. Чудово, що праця цих сміливих і милосердних людей здобуває визнання. Ми в IFAW також продовжуємо підтримувати зооволонтерів, притулки для тварин та інші організації в Україні й сусідніх країнах: допомагаємо їм із їжею та всіма необхідними речами, надаємо тваринам прихисток та медичну допомогу», — каже Селін Сіслер-Б’єнвеню, програмна директорка Міжнародного фонду захисту тварин (IFAW) з реагування на катастрофи та зменшення ризиків у Європі, учасниця журі першої Всеукраїнської зоозахисної премії.

«Я допомагаю тваринам уже більш як двадцять років. Коли я починала займатися зооактивізмом, на мене й подібних до мене дивилися як на диваків. Сьогодні я бачу серед переможців премії молодих людей і переконана, що зоозахисний рух в Україні матиме світле майбутнє. А коли дивлюся на наших захисників, які тримають на руках кошенят та цуценят, вірю, що Україна переможе. Адже ми рятуємо тварин для того, щоб залишатися людьми», — говорить Ася Вільгельмівна Серпінська, одна з перших зооактивісток в Україні, засновниця Гостомельського притулку для тварин та переможниця першої Всеукраїнської зоозахисної премії.

UAnimals — всеукраїнський гуманістичний рух, що існує з 2016 року і пропагує гуманне ставлення до тварин, захищає їх від експлуатації та знущань. За сім років діяльності рух домігся ухвалення в Україні важливих зоозахисних законів, досягнув заборони експлуатації тварин у цирках близько 30 українських міст. У 2017 році команда UAnimals провела перший Всеукраїнський марш за права тварин, який зібрав понад 5000 людей і став наймасштабнішою зоозахисною подією у Східній Європі. Від 24 лютого 2022 року рух зосередив зусилля на порятунку тварин у зонах бойових дій та на тимчасово окупованих територіях України. 

Підтримати діяльність UAnimals можна на сайті руху та на платформі Patreon

Переможці першої Всеукраїнської зоозахисної премії:

Ася Серпінська (смт Гостомель, Київська обл.). Займається зооактивізмом 23 роки. Знайшла родини для більш ніж 5000 тварин, а зараз опікується понад 500 собак та котів. Від початку війни приймає у Гостомельському притулку тварин із прифронтових територій.

Наталія Попова (с. Чубинське, Київська обл.). Із 2018-го займається порятунком диких тварин. Від початку повномасштабної війни разом із волонтерами UAnimals допомагала вивозити із зоопарків та притулків у зоні бойових дій левів, ведмедів, косуль. Врятувала понад 600 тварин. 

Діана Насібова (м. Ніжин, Чернігівська обл.). 11-річна дівчинка рятує безпритульних тварин та прилаштовує їх у родини. Збирає гроші на їжу для тварин та їхнє стерилізування, а також на допомогу ЗСУ. Від серпня 2022-го Діані задонатили понад 200 000 грн.  

Тетяна Діденко (м. Чернігів). Під час обстрілів міста у лютому-березні 2022-го врятувала понад 250 тварин. Жінка годувала та лікувала чотирилапих, гасила пожежі після влучання снарядів, захищала приміщення від мародерів.

Олеся Кулик (м. Запоріжжя). Заснувала у Запоріжжі притулок «Зграя». Під опікою Олесі живуть понад 400 тварин, серед яких собаки, коти, кажани, голуби, кури, їжаки. Також вона проводить у місцевих школах уроки доброти до тварин.

Марина Суркова (м. Харків). Займається зооактивізмом 8 років. Розробляє зоозахисні законопроєкти та популяризує гуманне ставлення до тварин в Україні. Вдома опікується 13 котами та собакою. 

Михайло Сторожук (Київ — Бахмут). Від 2014 року працює у складі Київської групи порятунку тварин. Евакуював із бахмутського напрямку близько 150 чотирилапих. 

Ірина та Олег Тютюни (м. Херсон). Подружжя опікується безхатніми тваринами з першого дня війни. Ірина та Олег надавали їм допомогу під час окупації Херсона. Зараз попри обстріли міста їздять годувати тварин до покинутих притулків. 

Анастасія Тиха (м. Ірпінь, Київська обл.). Анастасія з чоловіком вивезли з Ірпеня більш як 20 травмованих тварин і тварин з інвалідністю, зокрема, котів, собак, хамелеона, ховраха та павука. Після деокупації пара повернулася в місто і відкрила притулок, в якому прихистила 67 постраждалих від війни котів і собак.

Елеонора Крутова (м. Авдіївка, Донецька обл.). Від 2014-го доглядає покинутих тварин, чиї господарі виїхали зі сходу України через російське вторгнення. У 2016-му заснувала організацію «Безпека тварин», що рятує безпритульних котів і собак, годує їх та стерилізує, а також евакуює з прифронтових територій.

Андреа Чістерніно (Італія — Україна, Київщина). Колишній фотограф Vogue та «Формули-1» з Італії. У 2014-му відкрив із дружиною-українкою притулок Rifugio Italia для свійських тварин у селі Лісовичі Київської області. Під час війни опікується козами, свинями, коровами, вівцями, конями, собаками.

Олександр Сипленко (м. Суми). Зоозахисник, юрист, засновник ГО «Сумське товариство захисту тварин». Від початку війни евакуював за кордон 101 тварину. Разом із дружиною відкрив у Сумах центр для перетримки собак, де перебувають близько 250 чотирилапих.

Сергій Григор’єв (Межигір’я, Київська обл.). Зоозахисник, біолог. За шість років роботи надав допомогу близько 120 птахам. Зараз опікується лебедями, оленями, гусями, косулями, голубами у Межигірському притулку, що постраждав від російських обстрілів на початку війни.

Олена Пилова (м. Запоріжжя). Допомагає тваринам уже 8 років. Волонтерить у притулку «Шанс». Рятує тварин у «сірій зоні» регіону, зокрема, у Гуляйполі, Степногірську, Малій Токмачці, Оріхові. Привозить для них корм та евакуює чотирилапих на безпечні території.

Петя Петрова (Болгарія). Волонтерка UAnimals із Болгарії. Разом із командою руху евакуює котів та собак із прифронтових територій. Допомагає лікувати домашніх та свійських тварин і розвозить для них гуманітарну допомогу в гарячих точках.

Світлана Остапкова (м. Мирноград, Донецька обл.). Зараз під опікою Світлани 180 собак і 73 кішки. Від початку війни вона евакуює до свого притулку травмованих тварин із зон бойових дій у Бахмуті, Авдіївці, Слов’янську.

Олександра Левицька (Дніпропетровщина ‒ Миколаївщина ‒ Херсонщина). Засновниця притулку «Вуглик». Разом із командою опікується понад 600 копитних тварин: коровами, конями, козами, вівцями, свинями, поні, віслюками, баранами. 

Олексій «Лев» Кісілішин (м. Маріуполь). Відкрив у Маріуполі притулок для собак, лисиць, павуків, пітонів. Після повномасштабного російського вторгнення обороняв Маріуполь на «Азовсталі». Загинув у липні 2022 року внаслідок російського теракту в Оленівській колонії. Нагороджений премією посмертно.     

Ще двоє переможців премії наразі перебувають у зоні бойових дій та на тимчасово окупованих територіях. Із міркувань безпеки ми не можемо називати їхні імена, але обов’язково розповімо про них після перемоги.


Ще статті по темі

Back to top button