Суспільство

Як чернігівцям заощадити на комунальних послугах

Коли комунальні послуги постійно дорожчають, у чернігівців немає іншого виходу, як навчитися економити воду, електроенергію і тепло.

Ось що радять з цього приводу досвідчені споживачі та комунальники.

Як економити воду

1. Слідкуйте за станом сантехнічного обладнання. Полагодьте крани, які протікають. Через несправний змішувач за добу може «накапати» від 30 до 300 літрів води.

2. Замініть звичайний зливний бачок унітаза на сучасний, з кнопкою економічного зливу. Якщо немає такої можливості, наповніть водою дволітрову пляшку та помістіть її в бачок. Обсяг води, що зливається, зменшиться на двадцять літрів на день.

3. Мийте тарілки як у Європі. Очищені від залишків їжі тарілки і столові прилади зберіть у раковині. Злив закрийте пробкою, додайте миючий засіб і помийте посуд. Потім в окремій посудині сполосніть все чистою водою. Обсяг води, що використовується для миття посуду, зменшиться у три-п’ять разів. Ідеальний варіант – придбання машини для миття посуду. Вона споживає воду дуже економно і швидко окупиться.

4. Замініть прийом ванни на душ, хоча б інколи. Економія води – у 5-7 разів.

5. Придбайте душову насадку з меншим розміром отворів. Поставте спеціальний розпилювач, що насичує воду киснем.

6. Вимикайте воду, коли чистите зуби. З відкритого крана під час цієї процедури витікає 15 літрів воді.

7. Замініть газову колонку на електричний бойлер. КПД у нього вищий, воду він нагріє в тій кількості, яка потрібна для купання.

Як економити тепло

1. Встановіть двокамерні металопластикові вікна. Це дозволить заощадити близько 50 відсотків тепла в приміщенні. Приклейте на шибки спеціальну плівку, що перешкоджає проникненню холоду.

2. Пофарбуйте батареї в темний колір, тоді вони будуть випромінювати на вісім відсотків тепла більше, ніж білі. За радіаторами встановить тепловідбивні екрани. Можете зробити їх самостійно – лист фанери пофарбуйте сріблястою фарбою або обклейте фольгою.

3. Закрийте всі щілини між підлогою, стінами та стелею.

Як економити електроенергію

1. Чистіть електрочайник. Накип збільшує витрати на нагрів води на тридцять відсотків.

2. Використовуйте енергоощадні лампи.

3. Вимикайте електроприлади з розетки, таким чином ви зекономите шість-вісім відсотків коштів на оплату електроенергії.

4. Поставте холодильник на відстані від стіни не менше десяти сантиметрів, бажано, щоб це було прохолодне місце.

5. Частіше чистіть пилосос, коли його пакет переповнений сміттям, він «з’їдає» електроенергії на двадцять відсотків більше.

Ще статті по темі

Back to top button