Суспільство

Як допомогти дитині швидше звикнути до шкільного режиму: поради психолога

Із початком навчального року батьки школярів постають перед низкою проблем, коли діти просто не встигають підлаштуватися під ритм навчання. Наслідком цього може стати просте небажання йти на уроки та виснаження.

Фахівці кажуть, що цього можна уникнути, дотримуючись простих правил. Кандидат психологічних наук і доцент кафедри екологічної психології НУЧК імені Т.Г.Шевченка Олена Гірченко наголошує на тому, що насамперед дитина має адаптуватися психологічно. Для цього школяра варто привчити до режиму дня. Дитина має лягати спати не пізніше дев’ятої години вечора, аби добре виспатись.

Також обов’язково треба змінити режим харчування, тобто дітям треба готувати такі перекуси, щоб у них була поживна їжа кожні дві-три години.

«Необхідно зменшити кількість гаджетів. Краще, щоб користування ними зводилось до 30 хвилин на день, а час для цього краще обрати між 6-ю та 7-ю годинами вечора», – радить Олена Гірченко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Безкоштовні лекції: як підготувати дитину до садочка та школи

Домашні завдання психолог рекомендує виконати вже до 7-ї вечора, оскільки після цього часу діти вже ослаблені, що негативно впливає на пам’ять, увагу, уяву та інші пізнавальні процеси.

Психолог зазначає, що треба правильно облаштувати позашкільне дозвілля учнів, тож батьки мають знайти гуртки, відповідно до вікових особливостей дитини, аби вона могла займатися і після навчання. Але їх повинно бути не більше двох.

«Обов’язково треба залишити час для відпочинку. Загалом група подовженого дня це не дуже добре, бо дитина після уроків має перевдягнутися, розслабитися. Тому краще її забирати додому, якщо є така можливість. Також варто збільшити кількість прогулянок на вулиці, аби дитина могла дихати повітрям і відпочивати», – радить психолог.

Також варто враховувати вікові норми дитини. Якщо вона пішла до школи в 6 років, то треба давати їй більше часу на відновлення сил. А от семирічки вже більш витривалі. Тому батьки мають створити всі умови для того, щоб дитина за рік доросла до цього віку.

За словами спеціалістів, існує емоційна та фізична адаптація, а школа посилює навантаження на обидва ці види. Тому батьки обов’язково мають це враховувати та звертати увагу навіть на портфель. Його вага не повинна перевищувати три кілограми. В іншому випадку дитині буде важко і вона втомлюватиметься фізично.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button