Суспільство

Як готувати в автоклаві?

Сьогодні з нами ділиться секретами приготування смачної їжі спеціаліст компанії UTEHO — Віталій. Отже, дізнаємось як правильно користуватись цією новомодною технікою.

Побутовий автоклав ー незамінний помічник в сезон закруток, з яким можна швидко та безпечно готувати різноманітні страви. В порівняння із закриттям консервації вручну, від дозволяє економити час та проводить якісну стерилізацію при температурі вище за 100° С, чого неможливо досягти при звичайних умовах. Під дією високої температури знищуються небезпечні бактерії, віруси та спори, в той самий час продукти проходять термічну обробку. В результаті ви отримаєте смачні консерви з м’яса, овочів і фруктів, які можуть зберігатися протягом тривалого часу.

Для приготування в автоклаві домашніх закруток потрібно:

  1. Підготувати скляну тару. Апарат може вміщувати банки на 0,5-3 літри залежно від моделі. Перед обробкою ємності ретельно промивають, процес стерилізації буде проходити безпосередньо в автоклаві.
  2. Відібрати продукти. Для консервування використовують свіжі овочі, м’ясо, рибу, крупи, фрукти, гриби. Слід відібрати інгредієнти без слідів псування та заповнити банки так, як вказано в рецепті. Після цього ємності щільно закривають металевими кришками.
  3. Завантажити банки в автоклав. Апарат вмикають та доводять до потрібної температури. Показник температури, а також тривалість обробки залежать від продукту та обраного рецепту. Як правило, для термічної обробки м’яса потрібно більше часу, ніж витрачається на приготування овочевих салатів. Банки поміщають всередину щільно закритими та витримують потрібний час згідно з рецептурою.
  4. Дістати готові консерви. Після завершення стерилізації тиск скидають та поступово зменшують температуру до 30° С. Банки слід діставати після повного остигання апарату.

Перед приготуванням обов’язково ознайомтесь з інструкцією, щоб обрати потрібний режим, правильно виставити температуру та відрегулювати тиск. При дотриманні правил експлуатації у вас не виникне труднощів, а апарат буде залишатись справним багато років.

Що можна приготувати в автоклаві?

Перелік продуктів, які можна готувати в автоклаві, великий та різноманітний. Найпопулярніші страви, що легко готуються та не потребують попередньої стерилізації тари:

  • Тушковане м’ясо. Смачну та поживну тушонку можна зробити зі свинини, яловичини, баранини, курки чи качки. За класичної рецептури в ємності розкладають нарізане сире м’ясо, цибулю, сіль, перець, лавровий лист. М’ясні консерви можна готувати разом з кашею ー гречкою, перловкою, рисом. Час стерилізації тушонки в автоклаві залежить від обсягу банок, процес проходить за температури 110° С.
  • Овочеві салати. Існує безліч рецептів консервованих салатів, які чудово смакують взимку. До їх складу входять огірки, томати, болгарський перець, морква, цибуля, капуста, а також зелень і спеції. Для приготування овочів достатньо витримати 5 — 10 хвилин при температурі 90° С залежно від тари та рецепту.
Джерело: autoclav.com.ua
  • Мариновані огірки. Обробка в автоклаві ー найпростіший спосіб приготування ідеально хрустких огірків. Перед консервацією потрібно зробити маринад та залити ним розкладені по банках овочі. Консервують 5 хвилин за температури 90° С.
  • Варення. В автоклаві можна легко приготувати варення і джеми як зі звичних, так і з екзотичних інгредієнтів. Таких видів варення дуже багато ー яблучне, вишневе, лимонне, а також обліпихове і навіть кульбабове. Знаходьте оригінальні рецепти та експерементуйте з автоклавом від Uteho.
  • Мариновані гриби. Традиційні рецепти приготування грибів адаптовані до швидкої стерилізації в автоклаві. Таким способом можна готувати печериці, опеньки, білі гриби, гливи, маслюки, рижики. Перед завантаженням в стерилізатор їх потрібно проварити 5-10 хвилин. Обробка в автоклаві проходить при 110° С.

В автоклаві також можна готувати страви з риби, паштети, соуси, консервовану кукурудзу, супи, згущене молоко, сир, лечо та багато інших страв. Дотримуйтесь рецептури та температурного режиму, щоб без зусиль приготувати смачні та корисні консерви.

Як користуватися автоклавом?

Компанія УкрПромТех випускає різні моделі побутових автоклавів, які поділяються на дві основні категорії:

  • Парові. Потребують невеликої кількості води, всього 1 — 2 літри, яка нагрівається до температури 125° С. Стерилізація відбувається під дією пари. За рахунок швидкого нагрівання та остигання апарату потрібно менше часу на приготування консервів.
  • Водяні. Всередині ємності відбувається стерилізація завдяки нагріванню води до температури понад 100° С. Перед початком роботі бак потрібно повністю заповнити рідиною. Під час стерилізації консерви в автоклаві не піддаються різким перепадам температури, але на нагрівання та охолодження води потрібно більше часу.
Джерело: autoclav.com.ua

Як проходить стерилізація в автоклаві:

  1. Банки, заповнені продуктами та закриті кришками, слід помістити всередину баку на спеціальні підставки. Їх можна встановити в один або кілька ярусів в залежності від кількості ємностей.
  2. Заповнити автоклав водою. Якщо це паровий апарат, потрібно 1 — 2 літри (як вказано в інструкції), якщо водяний ー рідина повинна повністю вкрити банки.
  3. Щільно закрити кришку, закрутити гайки, перевірити герметичність.
  4. За допомогою насоса підняти тиск до 1 Атм. Ввімкнути нагрівання пристрою. З підвищенням температури рівень тиску також буде зростати.
  5. Довести температуру до потрібного показника, який вказаний в рецепті. Наприклад, для приготування овочевих страв достатньо 90 — 100° С, м’ясних консервів ー110 — 120° С.
  6. Витримати певний час, згідно з рецептурою, щоб позбутись шкідливих мікроорганізмів та провести якісну термічну обробку продуктів. Для приготування овочів потрібно близько 10 хвилин, для маринованих грибів ー 20 хв., для м’ясних консервів ー 30 — 40 хв.

Коли вийде зазначений час, потрібно поступово зменшувати тиск та температуру в приладі. При цьому важливо не допускати різких перепадів. Після повного остигання, коли тиск всередині баку стане таким, як зовні, можна відкрити кришку та дістати консерви.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button