Суспільство

Як і чому змінився рейтинг областей щодо формування об’єднаних громад

Починаючи з серпня цього року, у рейтингу областей щодо формування об’єднаних територіальних громад Мінрегіон виключив параметр загальної кількості створених в регіоні ОТГ.

«Ми неодноразово говорили, що кількість ОТГ не може бути показником успішності чи неуспішності області в питанні формування спроможних громад. Тому вирішили надалі не враховувати цей показник в рейтингу», — прокоментував останні дані Моніторингу Мінрегіону перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода.content_9[1]

За його словами, у погоні за кількісними показниками областям не варто забувати про якість громад, про необхідність дотримання урядової Методики. Основним показником успіху у процесі створення ОТГ має бути кількість людей, що проживають в новоутворених громадах — головний ресурс і ознака спроможності нових громад до розвитку.

Наприклад, у Вінницькій області створено 37 ОТГ, але 19 з них, а це 51 % – невеликі громади, у кожній з яких мешкає менше 5 тисяч людей. У Запорізькій з 50 ОТГ — 24 (48 %) маленькі. У Полтавській — з 44 ОТГ невеликими є 22 (50%). Майже у половині ОТГ Миколаївської, Тернопільської та Черкаської областей кількість мешканців теж не перевищує 5 тисяч осіб.

«Після того, як ми змінили підхід до складання рейтингу, вказані регіони втратили у ньому декілька пунктів. Вважаю, що це має не розчаровувати, а стимулювати усіх, хто залучений до процесу створення спроможних громад, орієнтуватися на якість. Ми також повинні бачити майбутнє цих громад, враховуючи різні фактори впливу на людські ресурси. Усі ми зацікавлені у створені комфортного середовища для життя людей скрізь в Україні. І чим потужнішими будуть громади, тим легше і швидше це вдасться зробити», — зазначив В’ячеслав Негода.

content_10[1]

Нагадаємо, раніше Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко зазначав: «В цьому році ми змінимо підхід до критеріїв об’єднання громад. Для країни є принциповим вже не кількість об’єднаних громад, а в першу чергу їх якість – кількість людей, що проживає на території, площа покриття області громадами, фінансові показники, спроможність громад».

Ще статті по темі

Back to top button