Суспільство

Як купити безпечну іграшку: захисники споживачів пояснили нові правила «дитячого» ринку

Із 20 вересня набув чинності новий оновлений технічний регламент щодо безпечності іграшок. Що він означатиме для реалізаторів і споживачів, ЧЕline поцікавився в управлінні захисту прав споживачів Держпродспоживслужби в Чернігівській області.

«Категорично для споживача або продавця іграшок зміни нічого нового, порівняно з наявним регламентом, не внесли. Дещо змінилась термінологія та було виключено частину товарів із таких, які можна вважати іграшками. Зокрема не є іграшками та перевіряються на загальних підставах такі товари, як модні аксесуари для дітей (браслети, гумки, ремінці тощо), інтерактивні дошки та електронне обладнання, що застосовується з освітньою метою (портативні планшети, мультимедійні програвачі тощо)», – розповідає Юлія Прокопенко, начальник відділу ринкового та метрологічного нагляду управління захисту прав споживачів.42608160_2214484165451825_6373655987508740096_n

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стало відомо, які товари користуються найбільшим попитом серед населення Чернігівщини

Також спеціаліст повідомила про деякі зміни у визначенні окремих термінів, що несуттєво випливатиме на їхню професійну діяльність.

Загалом основне, а це перелік документів на підтвердження якості продукції, не змінилося. До цього списку, за словами Юлії Прокопенко, обов’язково належать:

  • знак відповідності, нанесений на іграшку, у вигляді трилисника в незамкненому колі (Обов’язково незамкненому!!!);
  • інструкція з безпечності іграшки;
  • інформація про імпортера та виробника.

Усі ці елементи мають бути окремими до кожної іграшки і надаватись покупцю, так само він має право вимагати їх під час покупки. У разі їх відсутності – писати скаргу до управління захисту прав споживачів.

Продукцію без цих елементів краще не купувати, оскільки будуть сумніви щодо її безпечності.

Ще статті по темі

Back to top button