Суспільство

Як працює детектор брехні?

Популярність перевірок на поліграфі останнім зростає з кожним роком. Раніше за допомогою цього пристрою перевіряли лише підозрюваних у злочині, тепер же детектором брехні тестують кандидатів на роботу, нечистих на руку співробітників, домашній персонал. Іноді до тестування вдаються навіть подружні пари, які сумніваються в вірності одне одного – перевірками особистого характеру поліграфологів вже не здивуєш.

Проте більшість людей досі не знає, як працює поліграф, яку інформацію він реєструє, чи можна його обманути та чи здатен пристрій дійсно виявити брехню. Насправді, усе простіше, ніж здається на перший погляд.

Поліграф складається з:

  • Датчиків, які контролюють та вимірюють психофізичний стан людини, реєструють зміни у її стані. Скачки пульсу, кров’яного тиску, м’язові скорочення – усе це буде зафіксовано ними.
  • Комп’ютера, на екран якого виводяться дані, зафіксовані датчиками.

Отже, принцип роботи поліграфа полягає в відстежу ванні та реєструванні реакцій людського організму на питання. Аналізом отриманої інформації займається спеціаліст-поліграфолог, та саме він повідомляє про результат перевірки. Тому намагатися обманути безпосередньо сам пристрій – марна справа. Детальніше про ефективність популярних способів обману поліграфа можна прочитати тут.

Цікавий факт: точність сучасних цифрових поліграфів є просто вражаючою, адже досягає 94-95%.

Що робити, якщо на вас чекає перевірка?

Насамперед, не варто хвилюватися: якщо вам нічого приховувати, то будь-які переживання є точно марними. Рекомендуємо добре виспатися перед тестуванням, налаштуватися на правдиві відповіді та не боятися тесту: саме тоді все пройде просто чудово. Також варто відмовитись від вживання алкоголю та медичних препаратів напередодні. Ось ще декілька порад щодо підготовки, які допоможуть почуватися впевнено.

Безпосередньо під час тесту варто бути максимально сконцентрованим, не відволікатися на по сторонні речі та уважно слухати поліграфолога. Якщо ви не розчули чи не зрозуміли якесь питання – обов’язково перепитайте, це не заборонено. На усі питання потрібно давати прості відповіді «так» або «ні», розгорнута промова точно буде зайвою.

Де можна замовити перевірку?

Якщо ж вам необхідно виступити у ролі замовника перевірки (перевірити членів сім’ї, домашній персонал), то це теж не буде складно. До прикладу, такі послуги пропонує компанія hr-security – один з лідерів в галузі тестування на детекторі брехні. Послуги коштують досить недорого.

І наостанок розглянемо, кому не рекомендовано проходити перевірки на поліграфі. До цієї категорії відносяться діти та підлітки, вагітні жінки, люди с психічними захворюваннями та захворюваннями серцево-судинної системи. Втім, відмовитись від перевірки просто так теж можливо: примушувати до тесту не має права ніхто. Ось і все, що варто знати кожному про детектор брехні.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button