Суспільство

Як правильно користуватися кухонною витяжкою: корисні поради від експертів

Неможливо уявити сучасну кухню без такого приладу, як витяжка, за допомогою якої відбувається очищення або повне оновлення повітря над зоною приготування їжі та в кімнаті у цілому. Крім того, завдяки витяжці вдається зберегти ідеальний стан кухонних меблів та техніки, бо частка жиру та конденсат, утворений під час готування, не осідають у приміщенні, а видаляються.

Але за статистикою шведського заводу-виробнику побутової техніки Електролюкс, українці не завжди правильно користуються цим приладом. Вони нехтують регламентом встановлення машини, невірно розраховують необхідну потужність та несвоєчасно обслуговують техніку, тому витяжка виходить з ладу раніше відведеного терміну. Щоб запобігти тому експерти розробили спеціальні поради, з якими варто ознайомитися та запам’ятати.

Точно розраховуємо висоту

2

Перш за все треба точно розрахувати місце встановленні витяжки. Вона повинна захоплювати максимальний об’єм забрудненого повітря, інакше ефективність роботи буде дуже низькою. В інструкції кожного виробника є свої норми висоти встановлення. Наприклад, телескопічна витяжка від компанії Electrolux повинна розміщуватися на мінімальній відстані:

  • 430 мм від поверхні електричної плити;
  • 650 мм від газової поверхні.

 

До порад експертів варто дослуховуватися і не відступати від інструкцій. В іншому випадку є ризик швидко вивести техніку з ладу, або значно знизити її функціональність. Обидві ситуації досить неприємні, тому правильному встановленню треба приділити максимум уваги.

Періодичність та інтенсивність роботи

3

У пошуках інструкції до застосування витяжки ми зайшли на сайт Електролюкс, де виробник розмішує багато корисних порад для правильного використання техніки. Зокрема ми з’ясували, що для оптимального повітрообміну необхідно забезпечити інтенсивність зміни повітря в кімнаті від 8 до 12 раз за годину. Наведемо приклад:

  • для кухні 25 м3 необхідна витяжка продуктивністю не менш 300 м3;
  • при готуванні невеликого об’єму їжі на одній конфорці можна вмикати мінімальну потужність, яка забезпечить 200 м3 чистого повітря на годину;
  • вмикати повну потужність слід під час тривалого готування або увімкнення декількох конфорок.

 

“Витяжкою слід користуватися під час любого готування. Таким чином ви не тільки підтримуєте баланс свіжого повітря в кімнаті, але і захищаєте меблі та техніку від жирового осаду та пари”, — підкреслили в Електролюкс.

Догляд за витяжкою

4

Напевно, найважливішим моментом правильного користування витяжкою є своєчасний догляд за її фільтрами. Внутрішня система кожної витяжки має декілька ступенів очистки повітря, яке вона засмоктує, і ці фільтраційні системи забруднюються відповідно до інтенсивності користування витяжкою.

 

Проводити чистку витяжки слід кожного тижня за таким алгоритмом:

  • знеструмлюємо електроприлад;
  • виймаємо жиропоглинальні фільтри. Їх мийку можна проводити як вручну миючим засобом або в посудомийній машині;
  • м’якою губкою вимиваємо внутрішню поверхню витяжки;
  • м’якою салфеткою протираємо органи керування приладом.

 

Сучасні матеріали, із яких виконана витяжка, легко піддаються очищенню. Якщо його проводити щотижня, прилад буде вірно служити не один рік. Користуйтеся витяжкою уважно і вчасно її обслуговуйте. В такому разі техніка відповість вам взаємністю і стабільною роботою.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button