Суспільство

Як швидко позбутися симптомів печії?

Серед безлічі різних скарг на шлунково-кишковий тракт однією з найпоширеніших і найнеприємніших є печія. Вона з’являється одразу після важкої їжі або після довгого лежання. Її причини різноманітні, хоча сучасна медицина добре з ними знайома і пропонує ефективні способи позбутися набридливого дискомфорту [3]. Що краще застосовувати в такому випадку?

Ренні від печії усуває її симптоми та дарує відчуття полегшення. Крім помилок у харчуванні та способі життя, печію можуть викликати серйозні захворювання, тому якщо ви відчуваєте печію часто або якщо вона помітно погіршується, варто звернутися до лікаря.

Симптоми печії

Печія викликає наступні симптоми:

  • відчуття печіння в грудях;
  • пекучий біль у стравоході через подразнення слизової оболонки стравоходу;
  • відчуття печії в роті – кислий присмак;
  • відрижка з кислим або гірким присмаком;
  • розлад, болі в животі, що локалізуються в епігастрії;
  • охриплість і сухий кашель, які зазвичай спостерігаються вранці, можуть також виникати внаслідок проштовхування їжі в стравохід і горло.

Коли симптоми печії повинні спонукати нас звернутися до лікаря? Перш за все, у пацієнтів з кардіологічним анамнезом – біль у ділянці грудини може свідчити не тільки про печію, але й про серцевий напад, особливо якщо він віддає в щелепу та ліву руку [1].

Як запобігти печії?

Найпростіший спосіб уникнути неприємного печіння за грудиною – змінити спосіб життя. Зменшення ваги та відмова від куріння наразі вважаються найважливішими факторами профілактики печії. Зменшення окружності талії зменшує вплив шлункового соку на стравохід, тим самим полегшуючи симптоми шлунково-стравохідного рефлюксу та печії. Ось додаткові фактори, які допоможуть захиститися від печії:

  • уникати продуктів, які викликають печіння за грудиною;
  • спати з піднятою головою, бажано на лівому боці – в такому положенні шлунок знаходиться нижче стравоходу, що знижує ризик виникнення печії;
  • уникати фізичних навантажень та вживання їжі перед сном;
  • обмеження важкої, жирної їжі [2].

Що допоможе позбутися печії?

Ефективний спосіб боротися з симптомами печії – прийом спеціальних препаратів. Наприклад, Ренні, який швидко та ефективно бореться з симптомами печії, допомагає нейтралізувати надлишок кислоти, перетворюючи його в воду і інші нешкідливі речовини. Вони випускаються у формі таблеток містять такі інгредієнти, як олія м’яти, екстракт апельсина, карбонат кальцію або карбонат магнію. Всі вони природним чином регулюють процеси травлення, локально нейтралізують кислотну реакцію шлункового соку, зміцнюють і захищають стінки шлунка. Вони діють швидко і ефективно, коштують відносно дешево і їх можна купити в будь-якій аптеці.

Домашні засоби від печії допомагають полегшити неприємні симптоми. Вони найкраще допомагають при епізодичному печінні за грудиною. Якщо печія виникає часто або дуже інтенсивно, домашніх засобів недостатньо для полегшення печії. Що ж допомагає від печії? Можна прийняти чайну ложку харчової соди, розчинену в половині склянки води. Однак це не рекомендується вагітним жінкам. Також можна похрумтіти мигдалем або випити склянку прохолодного молока. При періодичній печії можна також перекусити бананом або огірком. Корисно жувати жувальну гумку. Домашнім засобом від печії є також смоктання або жування свіжого кореня імбиру, який, як відомо, пригнічує нудоту і знімає запалення травного тракту [1].

Література

1. Бабак, М. О. (2010). Клініко-ендоскопічні особливості перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби в осіб із надлишковою масою тіла та ожирінням. Сучасна гастроентерол, (1), 16-20.

2. Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги. гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Наказ Міністерства охорони здоров’я України від 31 жовтня 2013 року № 943.

3. Гастроезофагеальна рефлюксна хвороба. Адаптована клінічна настанова, заснована на доказах. 2013.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button