Суспільство

Як відбувається кредитування агробізнесу в Україні

Розвиток агросектору в Україні потребує чималих фінансових вкладень. Українські аграрії постійно вдосконалюють основні засоби, експериментують з вибором культур для посіву та розширенням посівних площ, а тому попит на агрокредит на вигідних умовах зростає з кожним днем.

На яких умовах відбувається кредитування агробізнесу в нашій країні? Інформацію надали фахівці ПриватБанку, що активно кредитує підприємців у сільгоспсекторі.

Багатомільйонна позика “Агросезон”

ПриватБанк надає кредит аграріям у вигляді відновлювальної кредитної лінії. Сума такого ліміту може сягати 50 млн. Мінімальний кредит — 1 млн. Банківські кредити для с/г підприємств цільові і можуть бути використані лише на фінансування поточного сільськогосподарського циклу, а саме:

  • закупівля насіння, сировини, інших посівних матеріалів;
  • ремонт та купівля сільгосптехніки;
  • купівля будівельних матеріалів, оплата ремонтних послуг.

Якщо зараз скористатися урядовою програмою “Доступні кредити 5-7-9%”, відсоткова ставка на таку позику складатиме 5% або 0% на час дії воєнного стану.

Графік погашення агрокредиту адаптований до сільськогосподарського циклу. Кредитна лінія діє до 1 березня 2024 року. Якщо сума кредиту більша за 6 млн, банк вимагає додаткове забезпечення боргу. Як заставу використовують сільгосптехніку та комерційний транспорт.

Кредит на купівлю основних засобів

Ціль такої позики – купівля техніки сільськогосподарського призначення, обладнання для роботи та комерційного автотранспорту.

Спочатку клієнт обирає транспорт або техніку для покупки, а потім звертається за кредитом до банку. Банк видає на такі цілі від 100 000 грн, якими можна покрити 80% вартості основного засобу, чи то автомобіль, напівпричіп або трактор. Замість одноразової суттєвої витрати на техніку, фермер сплачуватиме місячні кредитні платежі, що полегшує фінансове навантаження.

Як забезпечення виконання зобовʼязань за таким договором використовується власна техніка позичальника, не старша за 10 років.

Вимоги до потенційного позичальника

Щоб отримати гроші в банку на умовах агрокредитування, потрібно бути залученим до агросектору. Так, позичальником може бути юридична особа або ФОП, які працюють за відповідними КВЕДами. Зокрема тими, які стосуються вирощування культур, тваринництва, післяурожайної діяльності з підготовки культур до реалізації: очищення, підрізування, сортування, дезінфікування.

Також банк висуває вимоги щодо землі в обробітку клієнта – потрібно обробляти понад 100 га.

Описані кредитні програми сприяють розвитку агросектору в Україні, надаючи аграріям фінансову підтримку для придбання основних засобів та покриття поточних витрат. Надаючи фермерам кредити на вигідних умовах, ПриватБанк сприяє зростанню аграрного сектору, надає можливість бізнесу отримувати ще більші прибутки від врожаю.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button