Суспільство

Як вийти із посту і не нашкодити своєму здоров’ю

Після семи тижнів посту, який розпочався 27 лютого і триватиме до 15 квітня, настане Великдень. Тож родини сядуть за святковий стіл, аби розговітися та скуштувати смачних і ситних страв. Проте у тих, хто постував, організм вже звик до легкої їжі, і тому слід з особливою увагою та обережністю поставитись до їжі.

Увагу слід звернути на поступове та обдумане розширення продуктів харчування та їх кількість після закінчення посту. Уникайте переїдань. Їжте маленькими порціями та не все одразу. Ваш організм має звикнути до нової їжі. З-за столу потрібно вставати з легким відчуттям голоду, адже відчуття ситості приходить хвилин через двадцять після споживання їжі.

Що стосується алкоголю, то він не заборонений, але в невеликих дозах і разом з їжею. Краще надати перевагу червоним винам.

Вживайте рибу та продукти рослинного походження — фрукти, овочі та вироби зі злаків. Ваш організм до них звик. Рослинна їжа окрім вмісту корисних мікроелементів та вітамінів, містить харчові волокна, належна кількість яких забезпечує повноцінну роботу органів травлення та попереджує розвиток багатьох небезпечних захворювань.

Вживайте більше продуктів з вмістом клітковини. Це можуть бути салат з огірків і капусти, яблука, терта морква.

Уникайте вживання соусів та майонезу. Салати краще заправляти оливковою або рослинною олією.

Паски старайтесь їсти не більше двох-трьох шматочків. В перший день після посту краще вживати не смажене м’ясо, а варене, тушковане та запечене в кількості не більше 150-200 грам .

Також слід побільше пити рідини : мінеральну негазовану воду, соки, чаї та різноманітні компоти домашнього приготування. Необхідно уникати газованих забарвлених напоїв. Корисно також щодня випивати натуральні свіжі соки. Але і з ними також не можна переборщити. Думка, що чим більше, тим краще — хибна. Адже від надміру випитого соку може підвищитись кислотність у шлунку, загостряться хронічні хвороби органів травлення. Дуже корисно пити натуральні соки людям з надмірною вагою.

Вразливим категоріям населення (дітям, підліткам, особам похилого віку та хворим) кілька перших днів краще взагалі не вживати тваринну їжу. А додання риби та м’ясних продуктів до пісних страв має відбуватись дуже повільно та збалансовано.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Вконтакте та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button