Суспільство

Як вшановувати пам’ять Героїв сучасної війни і на чию честь варто перейменовувати вулиці на Чернігівщині

Чернігівщина поступово очищається від пам’ятників, назв вулиць, скверів, провулків і всього іншого, що пов’язане з імперським колоніальним минулим та радянською владою. І це дуже важливо, тим паче, в період, коли в Україні триває кривава війна.

Між тим, трапляється, що люди не завжди розуміють, на чию честь відбулося перейменування. Та чи правильно називати всі об’єкти, що підлягають перейменуванню, чиїмись іменами? І як годиться вшановувати пам’ять Героїв сучасної війни, яка ще триває?

Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області каже, що ніхто не може примусити громади називати вулиці конкретними іменами.

«Це право громад і їхні рішення. Український інститут національної пам’яті може надавати тільки рекомендації. Водночас ми нагадуємо про те, що є Закон України «Про правовий статус і вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», в якому якраз у статті п’ятій йдеться, що саме на честь цих героїв і варто перейменовувати вулиці, сквери, площі й іншу топонімію. Але це, знову ж таки, на розсуд громади.

Чернігівська ОВА так само може надавати рекомендації, і під час навчань з органами місцевого самоврядування цього року в травні і в жовтні ми спеціально присвятили цій тематиці заняття. Вони відбувалися за участі істориків, які знаються на місцевих героях, маю на увазі Володимира Бойка, кандидата історичних наук. Він і розповідав громадам про їхніх героїв, що на їхню честь треба робити перейменування. Тож ми популяризуємо історичну спадщину, наскільки це можливо», – зазначив Сергій Бутко.

Щоправда, це більше йшлося про героїв минулого. Натомість, життя вносить свої корективи, адже в Україні – війна, і маємо вже багато сучасних українських Героїв, які віддали життя за Україну. Тож часто їхніми іменами також називають вулиці чи сквери. Але чи на часі такі ініціативи, коли війна, на жаль, триває.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про полоненого старосту з Чернігівщини – досі жодних відомостей

«Із приводу сучасних Героїв – це проблема загальноукраїнська. Вона стосується і нас, і меморіалізації. Те, що нині створюється Національне меморіальне військове кладовище, вже має якось розрядити ситуацію. Бо цей комплекс передбачає не тільки поховання, але й музей. І там про всіх загиблих Захисників України буде інформація. Це на загальноукраїнському рівні. Це те, чим займається Інститут національної пам’яті.

Наша принципова позиція – якщо беремо Героїв України посмертно, більш ніж бажано, щоб на їхню честь якраз називали вулиці, провулки. А далі треба дивитися, бо є невеличкі громади, які ухвалюють рішення, і я, до речі, вже підтримував рішення, коли Захисник України загинув у бою, але в нього немає ще державної нагороди, бо це з часом відбувається. То органи місцевого самоврядування кажуть: «А можна ми на його честь назвемо вулицю?». Можна, якщо вважаєте за потрібне.

Якщо ми беремо більші громади, то дійсно, є проблема. І вона вирішується в такий спосіб, що назви вулиць, площ й інші топонімічні назви – це не єдина форма вшанування Захисників України», – каже Сергій Бутко.

Тож громади інформують, що є різні форми вшанування полеглих Героїв. Наприклад, хороший спосіб, який нині використовують у громадах, – створення меморіальних стел на честь загиблих Героїв.

«Разом із портретом до цих стел ми просимо, окрім прізвищ, імен, по батькові, років народження і смерті Захисників України, ще й коротенькі інформації про Героїв. Бо постійно біля стели нікого не буде, щоб розповісти про цю людину. І от, наприклад, у Чернігові представлено вже другий блок із тих, хто загинув за Чернігів, обороняючи місто. Причому з біограмами. Я теж брав участь і рекомендував саме в такому форматі їх робити. Я дивлюся, що в громаді й ОВА якраз хороша реакція на ці стели, до того ж у такий спосіб можемо якраз вшанувати більше людей.

Загалом нині, якщо говорити відверто, відбувається процес осмислення, як належить вшановувати пам’ять сучасних українських Героїв», – розповів Сергій Бутко.

Закон «Про охорону культурної спадщини» також затверджує, що з метою вшанування Героїв нинішньої війни, всі їхні могили братимуть на облік як пам’ятки історії. Тобто вони матимуть статус поховань. Але це справа не одного дня.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button