Суспільство

Як захистити себе у цифровому просторі:  поради для чернігівських медійників

Хоча 100% захисту від кібератак немає, можна максимально убезпечити себе від цього знаючи хоча б ази цифрової безпеки.

На цьому наголосив експерт Школи цифрової безпеки DSS380 Павло Бєлоусов під час тренінгу для журналістів у хабі «МедіаБаза. Чернігів», що відбувся 8 квітня. 

За його словами, найперше і найважливіше для власної цифрової безпеки – це пароль. Аби не міняти його кілька років, він має бути якомога довшим, від 16 символів. Також, він має бути унікальним, тобто, один пароль для одного акаунту. Окрім того, треба вигадати не розповсюджений пароль (qwerty123 – не підійде) та не має містити персональної інформації, такої як дата народження.

Свої паролі можна зберігати у спеціальних додатках, замість того, аби записувати їх у блокнотик. Зокрема, Павло Бєлоусов радить чернігівським журналістам використовувати такі менджери паролів: bitwarden.com та KeePass. Ці менеджери зручні у використанні і мають розділ паролів по категоріям.

Однак, якщо є вірогідність того, що через неякісний пароль ваші персональні дані були зламані, це можна перевірити за допомогою сайту haveibeenpwned.com. На цій платформі можна перевірити, чи є ваша персональна інформація у злитих базах даних із тих сайтів, де ви реєструвалися або зареєстровані зараз. Також, за допомогою цього сервісу можна дізнатися, які саме дані про вас були злиті (номер телефону, дату народження, паролі, пошта і т.п.). Ще одна корисна функція – можна підписатися на сповіщення, і якщо ви потрапите у зламані бази даних, вам прийде лист із повідомленням про це.

Експерт Павло Бєлоусов закликав усіх учасників тренінгу використовувати 2-факторну аутентифікацію, якщо вони цього досі не роблять. А саме, це має бути пароль та код в смс/програма генераторів коду/USB ключ. Ця система захисту від зламу доступна і проста для людей.

Ще одна порада – завжди використовувати VPN. Павло Бєлоусов радить psiphon.ca. Цей додаток має платку і безоплатну версію.

Також, є український VPN – clearVPN, але там необхідно реєструватися через ДІЮ і гарантувати безпеку даних, на жаль, не можна. 

Тренер Павло Бєлоусов розказав, що є безкоштовна «гаряча лінія» з цифрової безпеки Nadiyna. Там реальні люди допомагають вирішити проблеми чи надійніше захистити свої дані.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button