Суспільство

Як зміниться життя після ковіду: думки науковців і роздуми

Пандемія COVID-19 продовжує лихоманити світ. Бо кількість хворих із дня в день невпинно зростає. І навіть на традиційно спокійній Чернігівщині добовий приріст хворих рахують сотнями. На жаль, маємо в нашій області суттєву кількість померлих через цей страшний недуг. І кажуть, що в таких реаліях доведеться жити не один рік.

Звісно, у світі триває пошук вакцини від коронавірусу. Але наразі вченим порадувати людство особливо нічим. Адже потрібні клінічні випробування. Це все час і кошти.

Тож невже звичний нам спосіб життя із дружніми посиденьками, обіймами та рукостисканнями при зустрічах кане у небуття? Так само, як і звична для нас система освіти, коли діти відвідують школу, та робота в офісах і на підприємствах? І ще багато чого.

Американські дослідники вже зараз прогнозують, що наслідки пандемії так просто не минуться. І наголошують, що «COVID-19 став світовим соціальним експериментом», результати якого ще не завершені. І що довше цей «експеримент» триватиме, то відчутнішими будуть зміни.

Наприклад, вчені кажуть, що в світі впаде народжуваність і зросте самотність. Насамперед через невпевненість у завтрашньому дні та фінансовому благополуччі.

До того ж, потенційні пари, які зустрічаються через відеопобачення у зв’язку з обмеженням пересування, можуть розчаруватися, коли нарешті безпосередньо зустрінуться. Бо в стосунках у віртуальному світі частіше трапляється ідеалізація потенційного партнера, неправильне розуміння одне одного, це може означати, що зв’язок може не пережити реальності.

Це, а також те, що світських зустрічей поменшало, може призвести до того, що люди довше залишатимуться самотніми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У годину пік у Чернігові не діятимуть пільги для проїзду в громадському транспорті

Пандемія не зближує людей і здебільшого не сприяє зростанню співчуття чи співпереживання, кажуть науковці. Особливо до немолодих людей, деякі з них узагалі можуть опинитися в соціальній ізоляції через відсутність доступу до гаджетів і невміння ними користуватися.

Поки що науковці зазначають, що пандемія найбільше вплинула на жінок, які й до того відчували величезний стрес від неможливості професійно реалізуватися та надмірних сімейних обов’язків.

Через пандемію та дистанційне навчання в жінок виникла більша потреба приділяти увагу догляду за дітьми й, окрім домашніх турбот і своєї дистанційної роботи, брати на себе частину обов’язків шкільних учителів. Звідси роздратування і шалена втома.

Як бачимо, радісного мало. Але ж впасти в анабіоз і перечекати негаразди теж не вдасться. Бо життя триває саме тут і зараз. Тож треба адаптуватися до нових викликів. Також, хоч це і важко, треба навчитися бачити позитив у кожному новому дні.

Зрештою, пандемія не триватиме вічно.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button