Суспільство

Які лікарні області стануть опорними

Розпорядженням Кабінету Міністрів України на Чернігівщині визначено дев’ять опорних лікарень: обласна лікарня, міська лікарня №2 у Чернігові, міські лікарні у Ніжині та Прилуках, районні — у Бахмачі, Бобровиці, Козельці, Новгороді-Сіверському, та Корюківці. Про це під час брифінгу в облдержадміністрації поінформував начальник Управління охорони здоров’я ОДА Петро Гармаш.

2020.03.05_oporni_likarni

Одним з етапів формування якісного медичного простору є облаштування у цих закладах медицини сучасних приймально-діагностичних відділень. Тільки на їх ремонт з державного бюджету має бути виділено 63 мільйони гривень. По сім — на кожне. Якщо цих коштів виявиться замало, допомогу нададуть з місцевих бюджетів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дев’ять лікарень області увійшли до переліку опорних

Міністерство охорони здоров’я визначило чіткі терміни підготовки проєктно-кошторисної документації, укладання договорів та безпосередньо реконструкції приймально-діагностичних відділень і вимагає їх суворого дотримання.

2020_03_05 pryimalne1

Передбачається, що восени в оновлених відділеннях вже прийматимуть пацієнтів і здійснюватимуть діагностику на новому сучасному обладнанні. Заплановано, що опорні лікарні Чернігівщини отримають три ангіографи, два апарати магнітно-резонансної томографії, п’ять — комп’ютерної, а також менш вартісне цифрове рентген-обладнання, апарати для штучної вентиляції легень та інше.

2020_03_05 pryimalne2

За словами начальника обласного Управління охорони здоров’я, влада на місцях готова долучитися до удосконалення системи медичних послуг Чернігівщини. Адже від цього залежить якість життя населення регіону. Готові і прийняти лікарів, яких так не вистачає в області. В районах та ОТГ діють програми стимулювання лікарів, за якими фахівцям виплачується матеріальна допомога (так звані «підйомні», які подекуди становлять кількадесят тисяч гривень), виділяється житло або виплачується компенсація за його винайм тощо. Найбільше цією проблемою переймаються у Корюківському, Новгород-Сіверському, Семенівському, Менському, Куликівському районах. У Ніжині, де ще тільки очікують встановлення ангіографічного обладнання, вже знайшли столичних фахівців, готових працювати на ньому.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Департамент інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Ще статті по темі

Back to top button