Суспільство

Який дровокол краще: гвинтовий або гідравлічний

Призначення всіх колунів одне і те ж — гострий ріжучий елемент з силою врізається в колоду та розколює її на декілька частин. Але в залежності від типу обладнання функціонують вони по-різному. Як обрати? Читай в статті!

 

Призначення всіх колунів одне і те ж — гострий ріжучий елемент з силою врізається в колоду та розколює її на декілька частин. Але в залежності від типу обладнання функціонують вони по-різному. Багато що залежить від потужності двигуна, але ще більше — від принципу роботи та від механізму, що змушує його рухатися. За цією ознакою виділяють такі види колунів:

  • гвинтовий або конусний дровокол;
  • гідравлічний дровокол;
  • рейковий дровокол.

Як працюють дровоколи та в чому між ними різниця

2

  1. Гвинтовий дровокол. Колода для розщеплення встановлюється в ньому не вздовж конструкції, а поперек і утримується руками. Ріжуча частина — литий металевий конус з загостреним кінцем, на якому роблять гвинтові нарізки для кращого проникнення в колоду. Друга його назва — конусний. При роботі на нього передається обертальний момент двигуна, і сокира-конус починає теж обертатися з великою швидкістю. Вона досягає колоди і вкручується в неї за принципом саморізу, заготівка тріскається на дві частини.
  2. Гідравлічний дровокол. Має гострий ніж для розколювання полін, схожий на лезо сокири, характеризується дуже високою силою удару. Справа тут в потужній системі — гідравлічній.

Гідравлічний механізм колки дров представлений складною системою перехідників, золотників, кранів і труб, по яких проходить масло. Подається масляний розчин за допомогою потужного насоса. При перекачуванні масла сила тиску збільшується в кілька разів. Коли вона досягає максимуму, гідравлічний прес штовхає ніж на поліно, розвиваючи зусилля від 4 до 20 тонн. Якісна гідравліка з тиском у 20 тонн в поєднанні з потужним двигуном коле півметрові дубові колоди з діаметром до 90 см, як сірники — тут все залежить від ходу поршню.

  1. Рейкові колуни надійні і ефективні, характеризуються високою швидкістю виконання роботи і простотою механізму. Принцип роботи елементарний — чурки розміщують на робочу поверхню, після чого за допомогою важеля в дію приводиться штовхач, який переміщається по рейках і з зусиллям штовхає заготівку на гострий ніж, розміщений на кінці агрегату. Пристрій може працювати від бензинового, дизельного чи електричного мотору. Інколи домашні майстри використовують двигун від старої пральної машини чи бензопили та збирають для заготівлі дров дровокол своїми руками.

Конструктивні моменти і продуктивність в роботі

3

  1. Конусний колун має горизонтальний різальний конус. Він не рухається з місця, тільки швидко крутиться, тому поліно треба подавати власноруч, якби фіксуючи його на гвинт. За типом приводу гвинтові агрегати бувають електричні і бензинові. Деякі моделі з високим потенціалом потужності можна пристосовувати до тракторного або моноблочного валу, що дозволяє використовувати їх для промислової колки дров.
  2. Колун дров гідравлічний оснащується електричним або бензиновим приводом. Бензинові моделі більш потужні та автономні в роботі. Дровокол гідравлічний бензиновий може продуктивно працювати в будь-якому місці. Електричні дровоколи легкі і зручні. Бувають трифазні електричні моделі, які теж розвивають велику потужність і мають високе зусилля тяжкості.

Продуктивність дровокола залежить і від його конструкції, яка буває:

  • вертикальною (низька підставка, на яку вертикально ставиться поліно і різальний ніж, що рухається і б’є колоду зверху);
  • горизонтальною (поліно ставлять горизонтально, ніж також рухається в горизонтальній площині).

Горизонтальні поступаються вертикальним по силі розколювання і потужності, зате вони легкі і зручні, оснащені колесами, їх легко перевозити навіть по мокрому ґрунті або по гравію.

На колун дров гідравлічний можна встановлювати ножі різної форми та хрестоподібний ніж, який ділить поліно відразу на чотири частини, що вдвічі підвищує продуктивність.

Моделі гідравлічних колунів мають опцію обмежування заднього ходу, яка буде доречною при роботі з короткими чурками. Так поршень не повертається в початкове положення, що заощадить електроенергію та час роботи.

Отже, в силу своїх конструктивних особливостей, гідравлічні моделі демонструють кращі робочі показники: силу і швидкість, потужність двигуна та продуктивність.

Щодо безпеки

Відзначимо, що гвинтовий верстат набагато поступається гідравлічному в плані безпеки. Чому? Вся справа в подачі:

  1. У гвинтових вся подача і утримання дров відбувається руками. Єдина страховка — металевий клин-підставка, на яку спирається деревина.
  2. У гідравлічних є міцні фіксатори, що затискають колоду з обох сторін. Таким чином руками заготівку утримувати не потрібно, цю роботу за вас виконують спеціальні лещата. Кожен раз поліно фіксується ручками, а це більш безпечно. При чому, як в роботі з великими колодами, так і з маленькими полінами.
  3. Рейкові колуни не відповідають евростандартам безпеки, тому вимагають постійної уваги під час роботи. Тим більш це стосується саморобного дровоколу.

Як обрати колун, щоб колоти дрова без проблем

4

Щоб обігріти будинок треба заготовити від 7 тон дров, а це великі обсяги. Тому для їх переробки знадобиться економічний та потужний колун.

Для цього варто звернути на такі критерії за типом живлення:

  1. Електричні моделі дешеві, легкі, екологічні, малошумні, не потребують спец. обслуговування, палива і масла. Такий колун підходить для використання в закритому приміщенні, але потребує доступу до електричної мережі, чутливий до вологи.
  2. Дровокол бензиновий перспективніший по відбору потужності та дозволяє працювати де завгодно. Конструкція не піддається впливу вологи і перепадам температур. Мінуси: досить висока ціна, масивна конструкція, токсичні вихлопи та шум.

Підіб’ємо підсумки — який дровокол краще

5

Як бачимо, більше переваг на стороні гідравлічного колуна, бо він:

  • зручний в роботі;
  • безпечний;
  • продуктивний, обладнаний потужним двигуном від 2 кВт і відмінною гідравлікою;
  • створює величезну силу розколу;
  • працює з великими і важкими колодами;
  • є вибір з двох конструкцій (горизонтальна і вертикальна).

Мінуси: коштують дорожче, оскільки оснащені дорогою гідравлічною системою.

Реклама

Ще статті по темі

Back to top button