Суспільство

«За двома зайцями»: сезон полювання відкрито

На Чернігівщині 4 листопада відкрили сезон полювання на хутряних тварин. Традиція незмінна: всі офіційно зареєстровані мисливці збираються гуртом і відкривають сезон.

Добувати зайця чи лисицю мисливці могли в угіддях Чернігівщини. 59 користувачів таких угідь в області офіційно зареєстровано. Кожен користувач надає ліцензію та відстрільну картку мисливцям. Головний і заслужений мисливствознавець Микола Пиріг повідомив, що цього року значно зросла популяція зайця.

Стабільною залишається кількість лисиць. А от популяція дикого кабана зменшилася. Сезон полювання на хутряних тварин зазвичай триває протягом зими. Однак у кожному угідді останній день полювання визначають по-різному. Хтось забороняє полювати на зайця та лисицю до нового року. Хтось продовжує сезон до лютого.

Тим часом ветеринари б’ють на сполох. В області офіційно зареєстровано 15 неблагополучних пунктів на сказ.

До того ж більшість скажених тварин – дикі. Лише в Коропському, Бобровицькому, Ічнянському районах і в місті Чернігові на сказ захворіли коти та собаки.

Начальник відділу організації протиепізоотичних заходів Держпродспоживслужби Микола Мазигула повідомив, що кожного дня в районах області проводять щеплення домашніх тварин.

За власними підрахунками щороку вони щеплять 400 тисяч голів домашніх тварин. Хоч нарікають, що офіційно реєстру домашніх тварин по селах не ведуть. Таку роботу припинили два роки тому. А відтак, ветеринари не можуть проконтролювати, чи вакциновані всі тварини в селах. Хоч оголошують, що вакцина безкоштовна і її може отримати кожне домогосподарство. Більша біда із дикими тваринами.

 «Вакцини для них взагалі немає, – розповідає Микола Мазигула. – А от дикі тварини мігрують із мертвої зони. З Чорнобиля зазвичай приходять скажені лисиці і вовки. Вони контактують із дикими та свійськими тваринами».

У пунктах, що оголошені неблагополучними до сказу, проводиться депопуляція виду 15 км навколо осередку та створюються спеціальні загони. Вони полюють на таких тварин незалежно від відкриття сезону полювання.

Читайте новини ЧЕline у соціальних мережах Instagram та Facebook.

Ще статті по темі

Back to top button