Суспільство

За кіло картоплі на Чернігівщині пропонують 8-10 гривень, але врожаї цьогоріч невисокі

Осінь для працьовитих українців – традиційна пора збору врожаю. Тож багато жителів Чернігівщини вже викопали чи копають картоплю. Між тим, цьогоріч чимало власників земельних наділів не задоволені врожаєм. Кажуть, що картопля дрібна і, відповідно, врожай гірший, ніж торік.

У селищі Березна живуть дуже працьовиті та заповзятливі люди, картоплю традиційно саджають найраніше. Тож врожай уже зібрали.

«Такий неврожай картоплі у нас вперше. У людей – по-різному. У центрі селища стоїть не менше як десять машин, які скуповують картоплю по 8-10 грн/кг. Були поодинокі випадки, що брали й дорожче, та їм не дали цього робити. Також картоплю міняють на кавуни.

Ми продали 100 кг по 10 грн за кіло. Збираємо гроші на відновлення братської могили часів Другої світової війни, в якій похоронені 12 мирних жителів на той час м.Березне. Серед загиблих щонайменше четверо дітей. Це трапилося в день визволення Березни від німецько-фашистських загарбників – 19.09.1943 року. Тож цього дня, сподіваюся, посадимо калину біля оновленої могили», – розповіла Марія Шевченко, місцева жителька.

Між тим, не картоплею єдиною. Порадувала осінь врожаями й інших культур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чи безпечно рятувати рибу із забруднених річок Сейм і Десна та скільки років потребуватиме відновлення: думка еколога

«Попри посушливе літо, фітофтору й інших гризучих шкідників, усіх овочів є потроху. Відходять від спеки перці, багато їх пошкоджено сонцем. Огірків було видимо-невидимо, ціни на них не було, тож смакували ними сусідські кури. Та ще й зараз можна вибрати на салат як на грядці, так і в теплиці. Помідори не обробляємо, як і решту городини, то картина була плачевна. Заледь назбирала, щоб посолити… Буряки навіть не проривала, щоб маленькі були, та де там? Гіганти! Вродила морква, та внадились великі хом’ячки. Швидше, здичавілі морські свинки. Така з ними біда, гризуть усе, крім пастернаку. Тож пастернак на борщ буде. Ще щодо помідорів, то визначилися, які стійкі більш-менш до фітофтори. І це сорт, який дала приятелька , акцентуючи його назву – «пісюни»?! Ну, так сказала п. Люба, а на світлині видно… Капусту і сіяла не один раз, вже й у липні пекінську, але вона не зійшла. То надія на кілька кущів зимового сорту, листкову, яка й зимуватиме у городі. Уявляю, сніг по коліна, а я пробираюся до капусти. Не залишимось і без каші з гарбуза!» – розповідає господиня Марія Шевченко.

Водночас вона зазначає, що пенсіонерам із року в рік поратися на землі стає дедалі важче й важче, тож площу городу, яку обробляють, зменшують. До того ж, що далі, то важче стає продати надлишки вирощеної продукції.

Викопали бульбу і в інших селах нашого краю, зокрема в селі Москалі.

«Урожайність картоплі середня. Є в когось і добра, але багато сухої гнилі або парші. Міняйл допоки ще не бачив. Для себе вистачить, продажем не займаємось, тож ціни не знаю», – пояснив Юрій Дахно із села Москалі.

Не дуже високі врожаї картоплі збирають і в Седневі.

«Картоплю ми не садимо, хіба трішки на «молоду», бо просто нема часу нею займатися. Купуємо, а ще приносять парафіяни городину різну, хто скільки може, бо родина в нас велика. Іноді доводиться і просити, щоб допомогли з картоплею, цей рік, мабуть, так і буде, бо в людей не вродила картопля, тому й ціна порівняно немаленька», – розповів Тимур Блинець, настоятель Свято-Герогіївського храму в Седневі.

Примітно також, що не всі люди, які мають дачі, саджають картоплю. Чернігівець Вадим Балінський розповів, що картоплю його родині дають родичі, які живуть у селі.

«На минулих вихідних допомагали збирати, то вона вся, як лялечка, – чиста, рум’яна, хоч на ялинку вішай. Це в селі Куликівка, колишнього Городнянського району», – повідомив чоловік.

Ірина Осташко

Фото – Марії Шевченко

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button