Суспільство

Загадки історії: на Чернігівщині замерзли французи

Чернігівщина – унікальний край. Адже загадки тут зустрічаються мало не на кожному кроці в кожному населеному пункті.

Усе через те, що подій сивої давнини вже ніхто до пуття не пам’ятає, до того ж, ставлення до різних персон і минувшини змінюється з шаленою швидкістю. Тож так званих білих плям у нашій історії ще багатенько. Одна з них стосується села Петрушин, що на Чернігівщині.

За словами чернігівського історика Сергія Горобця, збереглися давні перекази старожилів про полонених французів часів війни з Наполеоном.

«Переказували старожили, що нібито якихось полонених французів селом проводили. Це зі спогадів Сериченка Дмитра Федосовича (1926-2008)», – зазначає історик.

Він також поділився цитатою Дмитра Сериченка про ті події. До речі, він завжди письмово давав відповіді на запитання Сергія Горобця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Чернігові на вокзалі небайдужі люди годують безхатьків і нужденних безкоштовними обідами

«По преданию слыхал от своего дедушки, что во время Отечественной войны 1812 года на реке Березина (в Белоруссии) Кутузов давал сражение, то пороховой дым доходил даже до нашего села.

Проводили колонну пленных французов, на ночь поместили их в одну клуню за селом ночевать (называлась она Мантуловой клуней), то несколько человек замёрзло», – поділився записами історик.

За словами Сергія Горобця, весь цей масив даних збережений. І треба було б видати його окремою брошуркою. Щоправда, є певне «але»: деякі свідчення суперечать архівним даним.

Історик також зазначає, що, згідно з логікою, замерзлих французів мали б поховати у Петрушині. От тільки, чи сталося так і де саме, навряд чи вже хтось з’ясує.

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ірина Осташко

Ще статті по темі

Back to top button