Суспільство

Загадковий мобільний планетарій: хто організовує бізнес у чернігівських школах

Значного обговорення набула публікація про те, що у спортивній залі Чернігівської школи №27 2 квітня був встановлений мобільний планетарій. Аби його відвідати,діти мали заплатити за вхід 80 грн. Деякі батьки були не проти цієї ініціативи, але були й такі, кого обурила комерція в стінах школи.

У середу, 3 квітня, ми також вирішили відвідати цей планетарій у школі №27. Проте його вже там не знайшли. Працівники школи підтвердили нам інформацію, що він усе ж таки був, але лише 2 квітня, де він зараз – вони не знають. Підтвердили в школі й інформацію про те, що відвідування «зоряного атракціону» було на платній основі.

Підтвердила факт наявності в школі планетарію і директорка школи №27 Вікторія Павловська. За її словами, у цьому була зацікавленість дітейі батьків. Зараз, мовляв, планетарій перевезли в іншу школу. В яку? Нам не розповіли. Хто був безпосереднім ініціатором? Теж чіткої відповіді не отримали.

Вікторія Павловська зазначила, що виручені за відвідування атракціону кошти надіслано на баланс школи «для покращення матеріально-технічної бази». Зібрану суму не озвучили, документ зблизька не показали.

Далі у відео.

«Дивіться – за згодою батьків, ви мене знімаєте? Ніхто нікого не примушував. – Він був платний, так? – Ну так. Нам на знак подяки перерахували кошти на рахунок нашого закладу для поліпшення матеріально-технічної бази. І ось чек, яким підтверджено, що кошти перераховані на спецрахунок нашого навчального закладу Чернігівської загальноосвітньої школи №27. Я особисто коштів жодних не брала. – Ви казали, що не тільки у вашій школі це було, так, а раніше в інших? –Ви читали коментарі? Там пишуть, де сьогодні планувався планетарій. – Стосовно сьогодні не читала. – Де були до Нового року, тобто батьки пишуть, а виходить, що тільки в нас порушили це питання», – з розмови з Вікторією Павловською.

Наостанок Вікторія Павловська запропонувала нам звернутися з цього питання до неї як до керівника навчального закладу з офіційним письмовим зверненням.

Як виявилося, цей мобільний планетарій раніше працював і в інших школах міста. Наприклад, у березні 2024 року – в школі №6.

«Не всі діти мали можливість його відвідати, бо він був платний. Цей планетарій працював під час уроків, усіх учнів 1-4 класів загнали в той планетарій. А якби тривога, то вони подавили б одне одного. Ми з батьками нашого класу написали звернення до Управління освіти, аби з’ясувати. Також це звернення стосувалось і продажу книжок на уроках: приїжджають якісь організації і пропонують учням щось купити. Поки чекаємо відповідь. Коли телефонували їм, то нас запевнили, що про це нічого не знають і жодного планетарію не буде. Але він був»,– розповіла в коментарі ЧЕЛАЙН мама учня школи №6 Любов Радченко.

Зателефонували і ми начальнику Управління освіти ЧМР Василю Білогурі. Як з’ясувалося з його слів, про планетарій він дізнався лише 2 квітня із публікацій усоціальних мережах.У якій школі, наразі він не знає. В розмові Василь Білогура посилався на автономію школи.

Далі у відео.

«Хотіли б вас спитати про планетарії, які зараз курсують школами Чернігова, хто був ініціатором.І розкажіть загалом про цей планетарій. – Я про ідею дізнався з соціальних мереж, тому нічого не можу повідомити. – Тобто ви самі нічого не знаєте з приводу цього? Я правильно зрозуміла? – Є автономія закладу, в закладі є керівник, ви можете до нього звернутися. – Ми були сьогодні в 27-й школі. Керівник закладу сказала, що планетарію сьогодні вже нема, він був учора. Сьогодні він вже в іншій школі. – А в якій він школі? Якщо дізнаєтеся, скажете мені, добре?»– з розмови з Василем Білогурою.

Наприкінці розмови Василь Білогура також запропонував надіслати на адресу Управління офіційний письмовий запит із питаннями з цього приводу.

Ми знайшли надавачів школі таких послугпланетарію. Ними виявилася київська компанія ТМ «Моменти». Нам вдалося поговорити з керівником цієї компанії. Під час розмови дізналися, що в школі №27 цей планетарій відвідали 202 учні на платній основі та приблизно 50 – безкоштовно. Отримані гроші було передано на баланс школи. Також він зазначив, що подібні заходи планували і в інших школах міста, проте, скоріш за все, їх уже не буде.

«Ми зробили це на підтримку школи. Ми займаємося благодійністю, проводимо для дітей і безкоштовно такі заходи. Зараз війна, діти повинні отримувати позитивні емоції»,– розповів у коментарі ЧЕЛАЙН директор ТМ «Моменти» Олексій Потапов.

Утім, уцій ситуації залишається багато запитань.

Тому ми підготували відповідні листи до Управління освіти ЧМР і керівництва школи.

Про результати повідомимо згодом.

Оксана Замятіна

Ще статті по темі

Добавить комментарий

Back to top button