Суспільство

Замість ночі в музеї – «експозиція» із 70 дірок у стіні, побитий дах і вікна. Сьогодення садиби Коцюбинського

Цьогорічний Міжнародний день музеїв (18 травня) Чернігівський музей-заповідник Михайла Коцюбинського переживає з особливо сумними думками. Найбільша цінність – столітній будинок українського письменника, в якому він жив зі своєю родиною, – був пошкоджений унаслідок рашистських обстрілів увечері 6 березня. Але, на щастя, не знищений.

«У нас був мінометний обстріл. Проте, вважаю, музею дуже пощастило, адже власне садибу Михайла Коцюбинського лише посікло уламками тих мін, що летіли просто куди заманеться, – розказує заступниця директора з наукової роботи музею Наталія Коцюбинська.

Так, одна зі стін будинку дуже пошкоджена – там із сім десятків наскрізних дірок, понівечені дах, віконниці, двері та поріг. Про шибки й говорити нічого. Водночас сусідні приватні помешкання буквально за 15 метрів і за садом – зруйновані та згоріли дотла. Там було пряме попадання…»

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чотирнадцятирічний Сергій із Ягідного пережив російську окупацію, поранення та полон і повернувся додому

Сам музей як установа існує з 1934-го, тобто на його пам’яті це вже не перша війна. В роки Другої світової, попри серйозні бомбардування та окупацію, він дивом вцілів, а важливі експонати вдалося евакуювати. Нині колектив намагається їх уберегти самотужки на території музею у тих його частинах, що відносно надійні.

«Унікальність нашого музею в тому, що будинок Коцюбинського жодного разу не був перебудований, а зберігся в автентичному вигляді і до сьогодні передає дух епохи. Як нерідко відзначають відвідувачі, здається, що митець продовжує тут жити, що він ніби встав із-за свого письмового столу і просто вийшов у сад, – ділиться пані Наталія.

Якщо у людей складається таке враження, цю атмосферу треба берегти будь-якою ціною. Чим ми і займаємося: з перших днів бойових дій ми родинно жили в музеї, бо це ж своє, рідне. І зараз прокидаємося та засинаємо зі сподіваннями, що наші ЗСУ розіб’ють і проженуть ворога з нашої української землі, а ми зможемо все відновити та передати наступним поколінням».

Отримуйте оперативні новини Чернігівщини – підписуйтеся на наш Telegram-канал – https://t.me/CheLineTv

Ще статті по темі

Back to top button