Суспільство

Застудна лихоманка: Чернігівщину косять аденовіруси

Протягом останніх трьох тижнів в області майже вдвічі, порівняно з серпнем, зросла кількість людей, які звернулися до лікарів із приводу застудних захворювань.

Хоча ще не можна говорити про те, що поліклініки області, а також співробітники екстреної медичної допомоги працюють в авральному режимі, втім, ситуація із цими недугами свідчить: для нас осінь знову готує «сюрпризи» у вигляді лихоманки, нежитю, кашлю, болю в суглобах і горлі.

Поки що сімейні лікарі та дільничні терапевти не ставлять діагнозу «грип», хоча людям від того не легше, адже застуда змушує їх залишатися в ліжку та вдаватися до перевірених методів лікування.

Як констатують спеціалісти Чернігівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України, нині віруси грипу в області не поширені, хоча, за попередніми прогнозами, до сплеску захворюваності вже недалеко – десь наприкінці жовтня – на початку листопада грип заявить про себе «на повний голос», а його пік припаде на кінець грудня-початок січня.

Передбачається, що до нас знову «завітає» збудник штаму А із серотипами Н1, Н2,Н3, які об’єднані загальною назвою «свинячого грипу», або «Каліфорнія». Також не відкидають появи грипу типу «Брисбен», на який в українців є імунітет ще з 2008-го року.

«Зараз підвищена захворюваність на застуду пов’язана з сезонною циркуляцією аденовірусів – таких же збудників, як і вірус «класичного» грипу, хоча й послабленої дії, — стверджує головний інфекціоніст Управління охорони здоров’я облдержадміністрації Світлана Ворона. — Утім, в разі неякісного лікування та недотримання порад лікарів, застуда, спричинена аденовірусами, має властивість протікати в’яло, зі слабкою симптоматикою, та ще й за сезон «дошкуляти» людині кілька разів. Тому лише своєчасне звернення по медичну допомогу, зміцнення імунітету здатне позбавити людину небажаних симптомів».

Ще статті по темі

Back to top button