Суспільство

Завтра розпочинається Успенський піст: настанови священика

Сьогодні, 13 серпня, заговини – останній день перед початком багатоденного посту – на Успенський піст, що розпочнеться завтра, у свято святих мучеників братів Макавеїв, і триватиме до 28 числа – Успіння Пресвятої Богородиці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Людина стає храмом духа святого, коли вживає святу воду, – отець Роман

Успенський піст за суворістю прирівнюється до Великого, тобто без молочних, м’ясних і рибних страв. У суботу та неділю можна їсти рослинну олію, і тільки в Преображення Господнє, 19 серпня, дозволяється подавати на стіл рибні страви. Якщо кінець посту припадає на середу або п’ятницю, то в ці дні теж дозволена риба.

«У кожній порі року є свій піст. Це, можна сказати, піст осінній. І на Маковія, і на Спаса ми приноситимемо і освячуватимемо плоди. Фактично цей піст — це подяка Богу за плоди, якими він обдарував нас цього року. Кожен піст є корисним і з духовного, і з тілесного погляду. Коли в піст ми позбавляємо себе певної їжі, очищається наш організм. Але якщо цей піст ми поєднуємо ще й з молитвою, тобто наповнюємо ще й духом святим, то, відповідно, отримуємо й зцілення тілесне. І наш дух, наша душа знову стає світлою, чистою, стає поруч із Богом, бо поруч із Богом не може стояти нічого скверного, темного. Тобто піст призначений для того, щоб ми очистили свою душу», – наголошує отець Роман, настоятель Катерининського храму в Чернігові.

Ще статті по темі

Back to top button