Суспільство

Збіг? Не думаю. Чому ворог децентралізації Сахневич очолив комісію з децентралізації

На Чернігівщині противники децентралізації об’єднались у робочу групу з питань добровільно об’єднаних громад.

Відповідне розпорядження 11 липня підписав голова Чернігівської облради Ігор Вдовенко.

До складу групи не запросили жодного селищного голову та керівників новостворених громад, які з власного досвіду можуть розказати про переваги, недоліки та проблемні моменти створення громад.

Не ввійшли до неї і голови Носівської, Бахмацької та Борзнянської об’єднаних громад, які наразі чекають на позитивне рішення від облдержадміністрації.

— Нікого не включили. Ми взагалі зараз випали, нами ніхто не цікавиться: районна адміністрація зрозуміла, що не має впливу, — коментує створення групи голова Кіптівської об’єднаної територіальної громади Володимир Кучма.

Не розуміє такого підходу до впровадження реформи і Валентина Карпенко, голова Парафіївської об’єднаної територіальної громади, що була у складі попередньої групи.

— Як можна було не включити туди голову регіонального відділення? Я – член правління Обласного відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад. Мене часто запрошували і у Верховну Раду, і у Кабінет Міністрів, де засідали різні експертні групи. Ми – найперша громада, яка заявила про участь у пілотному проекті, — говорить вона.

Натомість у новоствореній робочій групі фігурують прізвища тих чиновників, які встигли прославитись своїми гучними заявами з приводу об’єднань.

Так, до її складу потрапив Олег Бузун, який у Пальчиках агітував місцевих жителів не приєднуватись до Батурина. Противник об’єднання Парафіївської громади Григорій Герасименко теж тепер вирішуватиме долю громад Чернігівщини.

Також серед членів робочої групи і голова Козелецької райради Олена Дмитренко. Вона запам’яталась тим, що залякувала мешканців децентралізацією, через яку вони нібито можуть не отримати зарплат і пенсій.

За інформацією ЧEline, створена група лобіюватиме інтереси чиновників, які підтримують децентралізацію у форматі «один район – одна громада». Саме такий підхід до реформи дасть змогу чинним обласним і районним керівникам зберегти старі корупційні схеми розпилу бюджету.

Нагадаємо, Леонід Сахневич раніше очолював найбільш корумповану структуру БТІ, де за кожен метр перепланування громадянам треба було платити шалені хабарі.

Новостворена робоча група взяла курс на співробітництво з Асоціацією міст України. Саме ця Асоціація здійснює методичне забезпечення псевдодецентралізації в Україні. Зазначимо, що на сьогодні ця структура не створила на Чернігівщині жодної об’єднаної громади.

Усі громади, які наразі діють на Чернігівщині, створені за рахунок сіл і селищ. Допомогу їм надає Асоціація сільських рад і Офіс реформ.

Вочевидь, сподіватися, що саме така група на чолі із Сахневичем здійснить децентралізацію, напевно, що годі — ніколи вовки не дбатимуть про овець.

Ще статті по темі

Back to top button